Data publicării:

Cea mai mare himeră despre românii din diaspora. Previziunea sociologului Bulai / video

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la Paweł L.: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/mul-ime-aglomera-ie-oameni-obi-nui-i-alb-negru-1245055/
Fotografie de la Paweł L.: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/mul-ime-aglomera-ie-oameni-obi-nui-i-alb-negru-1245055/

România are, în afara granițelor, o mică țară.

Foarte mulți români trăiesc în afara granițelor. Aproximativ opt milioane de români sunt în diaspora. Se vor mai întoarce românii acasă? Dacă da, când? O predicție în acest sens a făcut-o sociologul Alfred Bulai.

„Deficitul uriaș de forță de muncă va trebui acoperit în România. Este o naivitate să credem că un om plecat de 20 de ani în diaspora se va întoarce aici în câmpul muncii. Cel mai probabil, acel om se va întoarce ca pensionar. Cu alte cuvinte... întoarcerea forței de muncă în România este o himeră. Omul plecat în diaspora se va întoarce aici doar dacă țara noastră va fi super favorabilă. Eu știu oameni care au plecat și mai mult de jumătate din viața lor deja au trăit-o în Spania, Italia sau unde mai sunt ei acum prin Europa”, a spus sociologul Alfred Bulai la DC News și DC News TV în cadrul emisiunii „Nod în papură”.

Mai multe despre acest subiect găsiți de la minutul 7:

Youtube video image

 

 

VEZI ȘI: Recent, Rareș Bogdan a vorbit despre românii care locuiesc în Italia, Spania și Marea Britanie, oferind câteva informații în exclusivitate la DC News

 

„Vă dau o informație în exclusivitate: este pentru prima dată în istoria ultimilor 30 de ani când numărul românilor care pleacă din țară, anual, oficial, este mai mic dacă numărul românilor care se întorc acasă”, a spus europarlamentarul Rareș Bogdan la DC News TV, în cadrul interviului cu Bogdan Chirieac.

„Este din ce în ce mai greu în Italia. Este din ce în ce mai greu în Spania. Au scăzut veniturile în cele două țări. Au migrat spre Marea Britanie. Au ajuns românii la 1,3 milioane. Gândiți-vă că, până acum șapte ani, erau 350.000. În Marea Britanie este cea mai mare diasporă. Al doilea oraș, după București, unde trăiesc români - cădeți de pe scaun când veți auzi - este Londra!”, a mai spus Rareș Bogdan. 

VEZI ȘI: Populaţia Uniunii Europene îmbătrâneşte şi este de aşteptat să scadă după 2030

 

Populaţia Uniunii Europene îmbătrâneşte şi este de aşteptat să scadă după 2030, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Se preconizează că ponderea celor în vârstă de 65 de ani şi peste va creşte cu aproximativ zece procente în 2070, iar ponderea celor în vârstă de 80 de ani şi peste se va dubla în această perioadă.

În acelaşi timp, populaţia activă (20-64 de ani) a scăzut de zece ani şi ar urma să scadă cu 18% până în 2070, chiar dacă situaţia diferă mult în funcţie de ţări şi regiuni.

În unele ţări (Bulgaria, Croaţia, Letonia, Lituania şi România) populaţia este în declin din 1990.

Dacă, pe vremuri, o familie avea chiar și zece copii, acum, familiile au cel mult doi copii. Sunt multe cupluri care nu au niciun copil. Despre acest subiect a vorbit sociologul Alfred Bulai la DC News și DC News TV.

„Numărul mare de copii este un factor care te ajută să supraviețuiești ca familie. În gospodăriile tradiționale premoderne românești, numărul mare de copii asigura succesul familiei. Majoritatea activităților erau manuale, iar dacă aveai doi copii, nu puteai să lucrezi decât cu doi oameni. Dacă aveai zece copii, forța de muncă era mai mare”, a zis sociologul Alfred Bulai.

„Sunt țări care au natalitate uriașă. Unele au limitat-o la un moment dat. De exemplu, China a avut o politică dură de control a natalității. În schimb, India a depășit China la nivel de natalitate. Dar desigur... în aceste țări nu prea știi exact cât este populația. În China, în perioada prohibiției natalității, oamenii își ascundeau copiii. Între timp, China a renunțat la această politică pe ideea că are nevoie de forță de muncă. De ce? Pentru că, de câteva decenii, China exportă chinezi în toată lumea”, a mai spus sociologul la DC News și DC News TV.

„Problema majoră este în Europa pentru că mereu a avut populație mai mică decât și-ar fi dorit. Este o problemă reală”, a subliniat Alfred Bulai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel