Cea mai mare bacterie din lume ”Thiomargarita magnifica” măsoară până la doi centimetri
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Joint Genome Institute
Sursă foto: Joint Genome Institute
Cea mai mare bacterie din lume a fost descoperită de cercetători în Guadelupa. 

O bacterie recent descoperită, care este suficient de mare pentru a fi vizibilă cu ochiul liber și seamănă cu forma și dimensiunea unui fir de păr, a fost găsită în Guadelupa, în Antilele Mici, potrivit unui studiu publicat joi în revista Science. Thiomargarita magnifica, o referință la dimensiunea sa excepțională -- are o lungime medie a celulei mai mare de 9.000 de micrometri, adică aproape 1 centimetru în lungime. Celulele majorității speciilor bacteriene au o lungime de aproximativ 2 micrometri, deși cele mai mari pot ajunge la 750 de micrometri.

T. magnifica poate crește până la 2 centimetri lungime, potrivit coautorului studiului Jean-Marie Volland, biolog marin și om de știință la Laboratorul de Cercetare în Sisteme Complexe din California și afiliat la Institutul Comun al Genomului al Departamentului Energiei din SUA.

”Pentru a înțelege cât de gigantic este pentru o bacterie, ar fi ca și cum am descoperi un om la fel de înalt precum Muntele Everest”, a declarat el pentru CNN.

Thiomargarita magnifica este ”în special curată”

Mai mult de 625.000 de bacterii E. coli ar putea încăpea pe suprafața unui singur T. magnifica. Cu toate acestea, în ciuda dimensiunii sale, bacteria are o suprafață ”în special curată”, lipsită de bacteriile care trăiesc pe suprafața plantelor și animalelor vii, potrivit studiului.

Anterior se credea că bacteriile nu pot crește la o dimensiune vizibilă cu ochiul liber din cauza modului în care interacționează cu mediul lor și produc energie. Dar T. magnifica are o rețea extinsă de membrane care pot produce energie, astfel încât să nu se bazeze doar pe suprafața bacteriei pentru a absorbi nutrienții prin celula sa. Volland a reușit să vizualizeze și să observe celulele gigantice în 3D cu ajutorul tomografiei cu raze X dure, al microscopiei confocale cu scanare cu laser și al microscopiei electronice cu transmisie, potrivit unui comunicat de presă.

Spre deosebire de majoritatea bacteriilor, care au material genetic care plutește liber în interiorul unei singure celule, o celulă T. magnifica își are ADN-ul conținut în pungi mici care au o membrană, numită pepini. A fost sugerat că fiind mult mai mare decât o bacterie medie, o celulă T. magnifica ar putea să acceseze atât oxigenul, cât și sulful din mediul lor în același timp, potrivit lui Volland.

De asemenea, este posibil ca mărimea celulelor T. magnifica în comparație cu ceilalți microbi din populația bacteriană să însemne că aceasta nu trebuie să-și facă griji că ar putea fi mâncată de prădători.

Peste 14% din populația lumii a avut boala Lyme transmisă de căpușe

Borelioza Lyme sau boala Lyme este o maladie infecțioasă cauzată de o bacterie transmisă la oameni prin înțepăturile căpușelor infectate. Potrivit analizei publicate în revista BMJ Global Health, Europa Centrală prezintă cea mai mare rată de infectare - 20%. Bărbații de peste 50 de ani care trăiesc în zone rurale sunt persoanele cu cele mai mari riscuri de infectare. Pentru a arăta cât este de răspândită boala Lyme în lume, cercetătorii au identificat 137 de studii eligibile - din 4.196 posibile - şi au grupat datele furnizate de 89 dintre ele. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel