Ce va face Ungaria pentru a evita recesiunea. Sunt vizate companiile mari și medii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Ce va face Ungaria pentru a evita recesiunea. Sunt vizate companiile mari și medii
Ce va face Ungaria pentru a evita recesiunea. Sunt vizate companiile mari și medii
Ungaria va oferi companiilor mari şi medii garanţii pentru împrumuturi şi credite cu dobânzi reduse cu o valoare totală de 200 de miliarde de forinţi (494,7 milioane de dolari), în încercarea de a evita recesiunea, a anunţat joi ministrul Dezvoltării Economice, Marton Nagy, transmite Reuters.

În condiţiile în care inflaţia a trecut de 20% şi continuă să crească iar economia încetineşte, Guvernul condus de premierul Viktor Orban se confruntă cu o dublă provocare de a încerca să reducă inflaţia şi în acelaşi timp să evite recesiunea.

Executivul de la Budapesta a plafonat deja preţul la carburanţi şi unele produse alimentare de bază precum şi ratele la creditele ipotecare. Facturile la energie sunt de asemenea plafonate pentru majoritatea gospodăriilor. Mai mult, luna trecută, Guvernul ungar a decis să includă împrumuturile cu dobândă variabilă ale IMM-urilor într-o schemă destinată plafonării dobânzilor la împrumuturi.

Ministrul Dezvoltării Economice, Marton Nagy, a spus joi că noul program se adaugă unei alte scheme anunţate luna trecută, conform căreia Guvernul acordă subvenţii în valoare de 150 de miliarde de forinţi (371 de milioane de dolari) marilor companii care fac investiţii pentru a-şi îmbunătăţi eficienţa energetică.

În cadrul noului program anunţat joi, banca de stat Hungarian Development Bank (MFB) va garanta credite pentru capitalul de lucru, facilităţi overdraft şi împrumuturi pentru costuri operaţionale cu o valoare totală de 100 de miliarde de forinţi, a precizat Marton Nagy într-un comunicat de presă.

Separat, banca ungară Eximbank va oferi credite cu dobânzi fixe şi o valoare totală de 100 de miliarde de forinţi pentru companiile mari şi medii care investesc în proiecte destinate economisirii sau producţiei de energie.

Dobânzile la împrumuturile în forinţi vor fi plafonate la 5% în timp ce creditele în euro vor avea o dobândă de maxim 3,5%. Schema urmează să fie lansată la 1 ianuarie 2023.

Vezi și - Guvernul ungar ar putea introduce noi plafoane de preţ la alimente din cauza exploziei inflației

Guvernul ungar ar putea introduce, în zilele următoare, noi plafoane de preţ la produsele alimentare, în ideea de a contracara o inflaţie care ar putea ajunge la un vârf de 25% la finele anului, a anunţat luni Marton Nagy, ministrul Dezvoltării Economice, transmite Reuters.

Premierul Viktor Orban a declarat încă de luna trecută că Guvernul de la Budapesta ar putea extinde lista produselor cu preţ plafonat în săptămânile următoare, fără a oferi însă detalii cu privire la produsele care ar putea fi vizate.

În luna februarie a acestui an, Executivul de la Budapesta a impus un preţ maximal la lapte, zahăr, făină, ulei de floarea soarelui, carne de porc şi de pui, în încercarea de a proteja gospodăriile de creşterea costurilor, iar ulterior au fost plafonate şi preţurile la carburanţi şi ratele la creditele ipotecare. Pentru a putea contracara inflaţia, plafoanele de preţ trebuie acceptate, a spus Nagy.

'În ceea ce priveşte plafoanele la alimente, gama produselor cu un preţ plafonat ar putea fi extinsă, iar Guvernul va lua o decizie în acest sens în zilele următoare. Viitorul acestor plafoane de preţ va fi determinat de inflaţie, care nu a ajuns încă la nivelul maxim', a apreciat oficialul ungar.

Potrivit lui Marton Nagy, rata anuală a inflaţiei a continuat să crească în octombrie, până la 21%, şi 'ar putea să se apropie de 25% la finele anului, când este posibil să avem un punct de inflexiune'.

În luna septembrie, rata anuală a inflaţiei a trecut pragul de 20%, depăşind aşteptările analiştilor, în condiţiile în care a fost stimulată de o majorare de 35,2% a preţurilor la alimente şi un salt de 62,1% al preţurilor la energie, după ce Guvernul Orban a decis să reducă subvenţiile pentru facturile la utilităţi acordate unor gospodării.

Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteaptă ca inflaţia medie în Ungaria să ajungă anul viitor la 15%, de la un nivel de 14% preconizat pentru 2022, iar ritmul de creştere a preţurilor va continua să depăşească intervalul avut în vedere de Banca Naţională a Ungariei, 2%-4%, chiar şi în 2024. Inflaţia accelerată şi deprecierea forintului până la un minim istoric a forţat deja Banca Naţională a Ungariei să modifice politica monetară la mijlocul lunii octombrie, când a decis în regim de urgenţă să introducă o dobândă de 18% la depozitele în forinţi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel