Ce trebuie să știe toți pacienții și medicii despre vitamine și suplimente
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
Un studiu recent despre vitamine și suplimente alimentare confirmă că acestea nu pot înlocui o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos. 

Corpul nostru preferă sursele naturale de vitamine și minerale, iar din alimentație le absorbim cel mai bine, afirmă dr. JoAnn Manson, reputat nutriționist, co-autor al studiului, informează www.health.harvard.edu.

În general, persoanele care au o alimentație echilibrată nu au nevoie de suplimente alimentare, însă există unele afecțiuni care expun oamenii unor deficiențe nutriționale și chiar unele boli pot fi tratate cu anumite suplimente alimentare. 

Există indicații clare pentru anumite categorii, cum ar fi femeile însărcinate. De exemplu, acidul folic este extrem de important  pentru dezvoltarea normală a fătului, iar o deficiență poate provoca spina bifida, o afecțiune neurologică severă. În plus, în ultimul trimestru de sarcină sunt necesare doze suplimentare de fier, calciu și alte minerale și vitamine. 

O altă categorie specială o reprezintă vârstnicii, care au nevoie, de obicei, de suplimente cu vitamina B12, vitamina D, calciu, fier. 

De un aport suplimentar cu vitamina B12 au nevoie și vegetarienii și veganii, fiindcă această vitamină se găsește doar în carne sau alte produse de origine animală. 

Persoanele care au suferit o operație de micșorare a stomacului pot necesita, printre altele, un număr de suplimente care includ vitamine A, D, E, K și B, fier, calciu, zinc, cupru și magneziu. Persoanele cu boală inflamatorie intestinală (cum ar fi colita Crohn sau ulcerativă) pot avea cerințe similare. Persoanele care au un risc de osteoporoză pot beneficia în mare măsură de vitamina D și, în funcție de calitatea dietei, și de alți factori, eventual suplimente de calciu, vitamina K.

Există și alte afecțiuni medicale care pot fi tratate cu suplimente. Spre exemplu, în poliartrita reumatoidă sau în alte afecțiuni inflamatorii se dovedește util turmericul. Numeroase studii și experiența istorică sugerează că turmericul are proprietăți antiinflamatorii și chiar unii dintre reumatologi recomandă în mod obișnuit acest remediu pacienților pentru ameliorarea durerii. 

Un aspect important de reținut: dr. JoAnn Manson sugerează alegerea unor vitamine și suplimente alimenatre care au fost testate și aprobate de autoritățile sanitare. 

Și cel mai important: profitați de abundența fructelor și legumelor de sezon pentru a alcătui o dietă variată, plină de culoare și vitamine naturale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel