Ce trebuie să știi neapărat despre brânză, iaurt, unt, smântână
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Când vorbim despre lactate, avem tendința să punem laolaltă toate produsele ce se obțin din lapte, precizează Mihaela Bilic.

„Produsele lactate și brânzeturile sunt 2 categorii de alimente total diferite.

Când vorbim despre lactate, avem tendința să punem laolaltă toate produsele ce se obțin din lapte, din punct de vedere al concentrației de nutrienți, există 3 categorii diferite:

-Produsele lactate includ laptele dulce sau bătut/sana/chefir, iaurturile, brânza proaspătă, cottage-cheese (perle de brânză) și urdă; ele conțin sub 10% grăsime și peste 80% apă, pot fi consumate în cantitate mare (100-250g), zilnic sau de mai multe ori pe zi

-Brânzeturile (telemea, caș, mozzarella, brânză cu mucegai), cașcavalurile de orice tip și brânza topită sunt un concentrat din lapte; conțin 35-55% grăsime și se consumă în cantitate mică (25-50g), din când în când, pentru plăcerea gustului

-Untul și smântâna fac parte din categoria grăsimi și chiar dacă laptele este materia primă din care se obțin, ele se consumă precum uleiul, adică 1-2 linguri de smântână sau un cub de unt/zi", a explicat, pe Instagram, medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel