Ce trebuie să știi neapărat despre brânză, iaurt, unt, smântână
Când vorbim despre lactate, avem tendința să punem laolaltă toate produsele ce se obțin din lapte, precizează Mihaela Bilic.
„Produsele lactate și brânzeturile sunt 2 categorii de alimente total diferite.
Când vorbim despre lactate, avem tendința să punem laolaltă toate produsele ce se obțin din lapte, din punct de vedere al concentrației de nutrienți, există 3 categorii diferite:
-Produsele lactate includ laptele dulce sau bătut/sana/chefir, iaurturile, brânza proaspătă, cottage-cheese (perle de brânză) și urdă; ele conțin sub 10% grăsime și peste 80% apă, pot fi consumate în cantitate mare (100-250g), zilnic sau de mai multe ori pe zi
-Brânzeturile (telemea, caș, mozzarella, brânză cu mucegai), cașcavalurile de orice tip și brânza topită sunt un concentrat din lapte; conțin 35-55% grăsime și se consumă în cantitate mică (25-50g), din când în când, pentru plăcerea gustului
-Untul și smântâna fac parte din categoria grăsimi și chiar dacă laptele este materia primă din care se obțin, ele se consumă precum uleiul, adică 1-2 linguri de smântână sau un cub de unt/zi", a explicat, pe Instagram, medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News