Ce trebuie să faci înainte să decizi plata în avans a creditului
Autor: DCNews Team | Publicat pe: 03 Martie 2020 / 22:10
WhatsApp
Educația financiară este o necesitate, chiar dacă alegi să utilizezi sau nu produse și servicii bancare.

Dacă cheltuiești tot ce câștigi, un buget personal te va ajuta să observi cum ai putea să reduci din cheltuieli sau chiar să economisești. Trece pe o hârtie într-o parte veniturile și în cealaltă parte toate cheltuielile efectuate în ultima lună sau în ultimele două luni. Acest pas te va ajuta să înțelegi pe ce se duc banii și să stabilești cum să-ți gestionezi cheltuielile.

Împarte cheltuielile tale în trei categorii:


a) cheltuieli fixe care trebuie plătite pentru a evita penalizările și aici includ întreținerea, lumina, rata la credit, telefonul, cablul etc.

b) cheltuieli flexibile: bugetul pentru mâncare, mesele cu prietenii, hainele, produsele pentru uzul personal, vacanțele etc.

c) cheltuieli cu impozitul la casă, cu asigurările la casă și mașină. Acestea trebuie plătite, de regulă, anual sau trimestrial, dar trebuie incluse în buget.

G Ad:

Înainte de a apela la un credit pentru bunuri de folosință îndelungată (termen lung) este bine ca o bună parte din suma necesară să fie economisită în prealabil. Ca să economisești bani pentru plata anticipată a creditului sau pentru o mașină nouă, rezistă tentației de a cumpăra lucruri care nu-ți folosesc! Dacă primești bonusuri pune din bani deoparte. Verifică câți bani mai ai disponibili în numerar sau soldul contului tău prin ATM sau internet/mobile banking.


Când ai disponibilităţi financiare suplimentare, poţi depune banii într-un depozit. Reziști tentației de a cheltui și îi protejezi și de evenimente neplăcute. Depozitele și certificatele de depozit sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare până la 100.000 de euro, echivalent în lei, pentru fiecare deponent garantat per bancă.


Dacă deținătorul capitalului dorește să investească în instrumente financiare cu câștig  potențial mai mare (obligațiuni/acțiuni, fonduri de investiții, fonduri de pensii) trebuie să știe că și riscurile pe care și le asumă cresc proporțional.

Credit


Înainte să decizi plata în avans a creditului solicită băncii un calcul al sumei totale de plată, inclusiv a costurilor aferente acestei operațiuni.

Dacă vrei un împrumut, analizează-ți situația financiară să vezi dacă îți poți permite un credit și până la ce valoare. Citește cu atenție în contractul de credit termenii și condițiile de acordare a împrumutului. Este obligația ta să citești contractul înainte să-l semnezi. În momentul în care l-ai semnat ești responsabil de obligațiile din contract!


Poți avea acces la un credit, dar trebuie să ai în vedere riscurile! Dacă creditul este cu dobândă variabilă există riscul de dobândă, iar dacă este în euro, dolari sau franci elvețieni și tu ești plătit în lei atunci există și riscul valutar. Când faci bugetul ia în calcul că rata ta poate să crească. Dacă ai luat credit când indicii EURIBOR sau ROBOR sau LIBOR din contractul tău cu dobândă variabilă erau la minim istoric, atunci așteaptă-te ca rata să-ți crească dacă aceștia evoluează în creștere.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro