Ce spuneau americanii românilor, cu mai puțin de o lună înainte de Unire
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
BUCUREȘTI CENTENAR este un proiect pe care DC NEWS îl lansează în perspectiva momentului istoric pe care l-au trăit românii la sfârșitul anului 1918, aducând în conștiința națională evenimentele petrecute acum 100 de ani.

Într-o ediție specială din Telegraful Român, din data de „Sâmbătă, 27 Octombrie (9 Noemvrie) 1918” se face publică o telegramă care conține un mesaj pe care cel de-al douăzeci și optulea președinte al Statelor Unite ale Americii, Thomas Woodrow Wilson (1856 – 1924; președinte între 1913-1921) îl transmite poporului român prin intermediul secretarului de stat al SUA din perioada 1915-1920, Robert Lansing.

În telegramă se specifică faptul că Statele Unite se gândește atât la bunăstarea, cât și la libertatea României, ca la un stat „liber și neatârnător”. Mai mult, se recunoaște răspicat că „guvernul american a fost martor al suferințelor și jertfelor mari românești aduse pentru libertate, pentru unitatea națională și pentru dorințele românești înăbușite de dușmanii noștri”.

În finalul telegramei trimisă din partea președintelui Wilson, secretarul de stat Lansing, dă ferme asigurări de securitate poporului român  - „Guvernul Statelor Unite nu va întârzia nimic, ca în timpul potrivit să mijlocească prin înrâurirea sa dobândirea drepturilor politice și teritoriale, ce se cuvin poporului român și să i le asigure împotriva ori cărui atac din afară.

(w670) 

 „Wilson pentru națiunea română

Drepturile naționale și teritoriale ale românilor recunoscute de America.

„Chezășia cea mai puternică și nebiruită e vorba Americei, e făgăduința lui Wilson, al marelui și adevăratului creștin Wilson”

„Copil al suferinței: visul mare și sfânt, de dorul căruia ni s-au pogorât în tainița mormântului și moșii și părinții” e în pragul înfăptuirii.

Neamul românesc de pe toate olaturile se pregătește pentru praznicul cel luminat al Duhului ce ne însuflețește și ne înviorează.

Încinși cu răbdare de mucenic am așteptat ziua care a făcut o Domnul ca să ne bucurăm și să ne veselim într’ însa. Ziua unirii. Ziua regăsirii fraților! Ziua cea mult dorită! Ziua în care va înceta plângerea românului de la Nistru până la Tisza; ziua în care Murășul și tustrele Crișuri nu vor mai duce jale, ci lăcrămi de fericire, și stâncile Carpaților vor răsuna de chiotele bucuriei neferecate.

Ziua învierii obștei românești e aproape. Chezășia cea mai puternică și nebiruită e vorba Americei, e făgăduința lui Wilson, al marelui și adevăratului creștin Wilson, cetluită în următoarea notă, pe care oficiul de externe american o dă reprezentantului guvernului român:

Oficiul de externe, 5 Nov. 1918

Domnul meu! Stăpânirea Statelor Unite se gândește totdeauna la bunăstarea viitoare și la integritatea României ca la a unui stat liber și neatârnător.

Înainte de a se ivi răsboiul între Statele Unite și Austro-Ungaria, Prezidentul Wilson a trimis reprezentantului României o notă, în care l-a asigurat despre simpatiile și stima sa. Situația de atunci s-a schimbat; pentru aceea Prezidentul dorește să vă aduc la cunoștință următoarele:

Guvernul Statelor Unite încuviințează dorințele poporului român atât între hotarele regatului român, cât și în afară de hotarele sale. Guvernul american a fost martor al suferințelor și jertfelor mari românești aduse pentru libertate, pentru unitatea națională și pentru dorințele românești înăbușite de dușmanii noștri. Simpatizând ideea și dorința unității naționale a românilor de pretutindeni, Guvernul Statelor Unite nu va întârzia nimic, ca în timpul potrivit să mijlocească prin înrâurirea sa dobândirea drepturilor politice și teritoriale, ce se cuvin poporului român și să i le asigure împotriva ori cărui atac din afară.

Primiți, domnul meu, expresia deosebitei mele stime.

                                                                                                ROBERT LANSING.

  

În vederea acestei știri ce comportă o neînchipuit de mare însemnătate pentru neamul românesc, ni se impune să ne arătăm prin ținuta și faptele noastre demni de „viitorul de aur”  ce ne așteaptă.

Liniște, ordine și cumpăt în toate.

Să ne ferim de orce faptă, orce vorbă, care ar putea păta numele bun și omenia neamului românesc. ”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel