Data publicării:

Ce semnifică "Paștile" primite în Noaptea de Înviere. Toți credincioșii trebuie să știe

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Facbeook
Sursa foto: Facbeook
În seara de Înviere, toți credincioșii primesc Sfintele Paști sau anafura, așa cum este cunoscută în general în Biserică. Știi ce semnifică "Paștile"?

Anafura primită de credincioși sâmbătă, în noaptea de Înviere, a primit numele de "Paști". Anafura este pregătită printr-un protocol specific: o rugăciune specială, stropirea sa cu vin roșu și cu apă sfințită. "Paștile" reprezintă trupul și sângele Domnului

Înainte de a se lua Sfântul Paşte, credincioșii trebuie să se spele pe față cu apa dintr-un vas în care s-a pus un ou roşu. Astfel, faţa lor va fi roșie și fină, precum coaja oului. Cel mai în vârstă din familie ia o bucată din Sfintele Paști şi rostește "Hristos a Înviat!", iar cel care primeşte spune "Adevărat, a Înviat!" şi îşi face cruce. Acest ritual se repetă de trei ori și la final credincioșii primesc "Paştile".

Tradiția strămoșească amintește că este "corect și complet" să ne împărtășim întâi cu Trupul și Sângele Mântuitorului, adică să luăm Sfânta Împărtășanie și apoi "Sfintele Paști".

Sâmbăta Mare

În Sâmbăta Mare, prăznuim îngroparea Mântuitorului şi pogorârea Sa la iad.

În iad, Hristos vesteşte eliberarea celor legaţi de diavol, a celor care au crezut în cuvintele Sale. Când se spune că Iisus a coborât la iad, nu trebuie să se creadă că este vorba de locul de osândă al celor păcătoşi, ci pur şi simplu de împărăţia morţilor, unde zăceau drepţii şi păcătoşii, scrie crestinortodox.ro. Prin puterea Sa dumnezeiască, ridică din iad pe toţi cei care l-au aşteptat cu credinţă. Coborârea la iad este o lucrare mântuitoare, o lucrare de zdrobire a porţilor iadului.

Biserica mărturiseşte că Hristos, prin pogorârea Sa la iad, a sfărâmat porţile iadului. Sfântul Ioan Damaschin, autorul Canonului Sfintelor Paşti, spune: "Deşi Hristos a murit ca un om, iar sufletul Său S-a desprins din preacuratul Său trup, dumnezeirea Lui a rămas nedespărţită de amândouă, adică atât de trup, cât şi de suflet". Astfel, Hristos se pogoară în iad nu în postura de rob, ci de Stăpân al vieţii şi al morţii, Biruitor al iadului, Izbăvitor al celor aflaţi aici.

Vezi și:Săptămâna Patimilor. Sâmbăta Mare: Ce nu ai voie să faci, înainte de Înviere

Săptămâna Patimilor. Sâmbăta Mare: De ce nu trebuie să dormi în această noapte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel