Ce se va întâmpla cu organismul tău, dacă vei consuma, zilnic, fulgi de ovăz
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Ce se va întâmpla cu organismul tău, dacă vei consuma, zilnic, fulgi de ovăz. Sursa - pixabay.com
Ce se va întâmpla cu organismul tău, dacă vei consuma, zilnic, fulgi de ovăz. Sursa - pixabay.com
Fulgii de ovăz, serviți la micul dejun, sunt aliați pentru sănătate și chiar pot duce la pierderea în greutate. 

O bloggeriță Croația, Ivona Pavicic, a făcut un experiment în care a mâncat fulgi de ovăz în fiecare zi, timp de două luni. Tânăra a povestit, apoi, despre sănătatea ei și despre ce schimbări au avut loc în corpul ei.

Fulgii de ovăz sunt, cu siguranță, cereale foarte sănătoase și hrănitoare, care poate da energie organismului pentru întreaga zi. Ovăzul este bogat în fibre și conține 20% din valoarea zilnică a proteinelor. La acestea se adaugă vitamine, antioxidanți și minerale.

Ai insomnii? Mănâncă un măr înainte a merge la culcare 

Ivona Pavicic a povestit ce s-a întâmplat cu corpul ei după ce a mâncat fulgi de ovăz, la micul dejun, în fiecare zi, timp de două luni.

Este important de remarcat faptul că trebuie să consumați fulgi de ovăz integrali și nu procesați. De asemenea, este mai bine să nu adăugați zahăr în fulgii de ovăz. Optați pentru miere sau fructe uscate. 

Consumul zilnic de fulgi de ovăz va reduce pofta de zahăr. Acest lucru se datorează faptului că ovăzul satură organismul cu energie,și nu cu zahăr cu acțiune rapidă.

De asemenea, ovăzul normalizează metabolismul. Fulgii de ovăz la micul dejun oferă organismului o senzație de sațietate pentru o lungă perioadă de timp, iar pofta de  ceva dulce este  redusă. Din acest motiv, o persoană consumă va consuma mai puține calorii și va pierde în greutate. Ivona a dezvăluit că, în timpul experimentului, a reușit să slăbească 3 kilograme în 2 luni.

Cinci motive pentru care ar trebui să mănânci banane

Consumul zilnic de fulgi de ovăz scade nivelul colesterolului și a zahărului. De asemenea, normalizează activitatea tractului digestiv.

Făina de ovăz combate constipația. Persoanele sub 30 de ani, care au consumat fulgi de ovăz, timp de 12 săptămâni, au avut o scădere cu 59% a nevoii de a lua laxative. 

 

Acestea sunt cele mai bune arme împotriva stresului: nu le găsești în farmacie, ci în cămara ta

O dietă sănătoasă și corectă poate avea un impact uriaș asupra sănătății mintale. Un studiu a confirmat faptul că dacă, în fiecare zi, vom consuma mai multe alimente fermentate și fibre, acest lucru poate avea un efect semnificativ asupra scăderii nivelului de stres. Pe lângă activitatea fizică, tehnicile de meditație și relaxare, schimbările stilului de viață, alimentația joacă, de asemenea, un rol foarte important atunci când vine vorba de a face față stresului.

O dietă sănătoasă și corectă poate avea și un impact uriaș asupra sănătății mintale, reducând chiar și riscul apariției multor tulburări mintale.

Cu toate acestea, o explicație pentru această legătură ar putea fi cea a relației dintre creier și microbiomul nostru, adică setul de bacterii care trăiesc în intestine. În acest sens, un studiu recent a arătat cum consumul zilnic de alimente fermentate și alimente bogate în fibre a avut un efect semnificativ asupra nivelului de stres.

Alimentele în care găsești omega 3 și omega 6. Mihaela Bilic: Efectul lor e diferit, iar recomandările de consum sunt total opuse

Cercetătorii au recrutat 45 de femei, cu vârsta cuprinsă între 18 și 59 de ani, care au fost apoi împărțite în două grupuri și repartizate să urmeze o dietă de patru săptămâni.

Aproximativ jumătate dintre femei au urmat o dietă bogată în fibre și alimente fermentate, cunoscută sub numele de dieta psihobiotică. Analizele efectuate au arătat că femeile care au urmat dieta psihobiotică au raportat că se simt mai puțin stresate decât cele care au urmat o dietă, săracă în fibre.

Prea mult fast-food? Iată cum burgerii şi sosurile te pot îmbolnăvi

Un alt studiu, realizat în 2021 de Stanford School of Medicine, a demonstrat modul în care consumul de alimente fermentate îmbunătățește diversitatea microbiană a intestinului, cu efecte importante și asupra altor aspecte ale vieții.

Mai exact, studiul a implicat 36 de voluntari adulți, împărțiți în două grupuri, care și-au schimbat dieta timp de zece săptămâni: primul grup a inclus în dietă alimente fermentate, în timp ce al doilea grup a consumat alimente cu un conținut ridicat de fibre.

Analizele au arătat că cei care au mărit consumul de alimente fermentate au suferit o modificare importantă a nivelului de diversitate microbiană a intestinului și s-a observat o scădere a nivelurilor de proteine ​​inflamatorii.

În schimb, grupul care a urmat o dietă bogată în fibre a arătat modificări foarte mici în microbiomul intestinal. În concluzie, dietele bogate în alimente fermentate nu doar că ar schimba starea intestinelor și sănătatea sistemului nostru imunitar, oferindu-ne o soluție promițătoare pentru scăderea inflamației, dar ar putea, de asemenea, să regleze nivelul de stres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel