Data publicării:
Ce se urmărește, în România, în pandemie. URMĂTORUL PAS, dezvăluit / VIDEO
Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), Radu Gănescu, a explicat unde se află sistemul sanitar din România la trei luni de la începutul epidemiei locale.
„Vedem că începem să ne dezghețăm, să ajungem la normalitate. Ei bine, din punctul nostru de vedere, normalitatea este haosul de dinaintea pandemiei în ceea ce privește sistemul de sănătate, dar ne dezghețăm cu pași înceți. Această încetinire este o pierdere de timp pe care pacientul de obicei nu îl are”, a spus Radu Gănescu.
Este nevoie de tratarea pacienților cronici
„Vrem să începem cât mai repede să dăm drumul la ce înseamnă spitale, spitalele destinate pacienților cronici, la centrele de recuperare, la spitalele unde marea majoritate a pacienților cu boli pulmonare și cu afecțiuni TB sau cu afecțiuni HIV. Vrem ca vestitul Spital Colentina să fie cumva destinat pacienților cronici pentru că, de 3 luni de zile, acest spital se ocupă cu îngrijirea bătrânilor, nu cu îngrijirea pacienților, ceea ce din punctul nostru de vedere este o mare problemă”, a continuat președintele COPAC.
Fiecare reacționează și decide în funcție de cum interpretează regulile
„Atât timp cât doamna doctor povestea despre pacientul cu sângerare care avea nevoie de servicii medicale și a fost nevoie de intervenții pentru internare, se vede clar că încă nu suntem într-o normalitate. Se vede clar că încă fiecare reacționează și decide în funcție de cum interpretează regulile și Ordonanțele”, a continuat el.
Sistem bazat pe panică
„Se vede clar că la nivel național și la nivel local, DSP-urile nu vor da drumuri la spitale, fiindcă în fiecare zi apare cineva la televizor și ne arată cu degetul că va crește numărul de pacienți infectați. Este normal să crească, fiindcă avem o perioadă de relaxare, este logic, și avem acei pacienți asimptomatici care sunt printre noi.
Dacă vom merge în sistemul ăsta de panică, de a arăta cu degetul și de a induce populația în eroare, nimeni nu va avea încredere în sistemul de sănătate. Niciun pacient nu vrea să se întoarcă în spital atât timp cât cineva îi spune << Ai grijă că te infectezi >> ”, a concluzionat Radu Gănescu.
VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News