Data publicării:
Ce se scumpește de luni, 1 august. Intră în vigoare primele modificări din Codul Fiscal
De luni, 1 august, intră în vigoare prima serie de măsuri fiscale luate de Guvern. Se anunță scumpiri și nu numai.
De la 1 august se vor majora accizele pentru tutun şi alcool, iar când vorbim de tutun, aici or fi incluse toate tipurile de produse, de la pachete de ţigări până la lichidul ţigărilor electronice.
O altă modificare va fi în domeniul jocurilor de noroc, unde va fi perceput un impozit mai mare, între 3 şi 40%, în funcţie de câştiguri.
Modificări sunt aduse și în domeniul salariilor din construcţii, agricultură şi industrie alimentară, acolo unde plafonul anumitor scutiri scade de la 30.000 de lei la 10.000 de lei pe lună.
Modificările care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie
Poate cele mai importante modificări vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, una din ele fiind creşterea TVA de la 5 la 9% pentru HoReCa. Microîntreprinderile sunt vizate şi ele, astfel că plafonul pentru impozitarea cu 16% scade de la 1.000.000 la 500.000 de lei.
Tot de la 1 ianuarie va creşte TVA-ul pentru băuturile cu multe zahăr sau pentru berea fără alcool, de la 9 la 19%. O altă majorare a TVA, de la 5 la 19%, va fi pentru locuinţele mai mari de 120 de metri pătraţi sau de peste 120.000 de euro, arată Rador.
Teodorovici face praf PSD-ul
Eugen Teodorovici, fost ministru social-democrat de Finanțe, a afirmat, în ceea ce privește modificările aduse de actuala guvernare în Codul Fiscal, că ”nu înțeleg nici raționamentul economic, adică nu au niciun argument economic, și nici măcar politic. Nu-ți aduce niciun vot, nici Stângii, nici Dreptei. Dreapta se plânge că- vezi Doamne - Ministerul de Finanțe a venit cu un set de măsuri chiar mult mai dure decât cele care au ieșit într-un final, în Codul Fiscal, cei de la liberali se plâng că dl. Ciucă nu discută cu ei în partid și că vine de la coaliție cu ele gata impuse, ceea ce mi se pare foarte ciudat. Înțeleg că în toamnă - și, sper, în septembrie - să se scoată din Codul Fiscal, în Parlament, asta cu part-time-ul și poate și alte aberații de măsuri introduse, care nu fac decât să distrugă economia. Nu înțeleg de ce PSD-ul vine și modifică ceea ce a făcut el... adică... el, eu, Ponta, nu mai contează. De ce umblați pe dividende, în domeniul HoReCa? Aveți și alte zone de unde puteți aduce și voturi”. Citește continuarea aici
Contracte part-time, impozitate full time, chiar de la 1 august
Amintim că deși se spunea că vor fi impozitate contractele part-time în sistem full time de la începutul anului viitor, acest lucru se va întâmpla chiar de la 1 august, acesta fiind unul dintre subiectele invocate mai sus de către Eugen Teodorovici.
Adrian Câciu, ministru de Finanțe, spunea că Guvernul nu a găsit a fi oportun și necesar ”să facă ajustări radicale de mediu fiscal, că este bine să își continue traiectoria pe care a început-o încă de la începutul acestei guvernări de susținere a mediului de afaceri, de consolidare a mediului de afaceri onest și care asigură o competiție loială, de reașezare a sarcinii fiscale pe contributori astfel încât să nu mai existe discriminări și de completare, din perspectiva investițională, a volumului pe care statul român îl pune la dispoziție și pe partea de fonduri europene și pe partea de stimuli economici din bugetul de stat.” El a anunțat, în treacăt, ”limitarea beneficiilor impozitate favorabil, salariale, la 33% față de salariul aflat în plată și ajustarea modului în care se plătesc contribuțiile și impozitul la contractele part-time, evident cu păstrarea unor excepții.”
Enumerând excepțiile, a spus: ”Dacă cumulul contractelor part-time este la nivelul unui salariu minim atunci se plătesc contribuțiile proporțional cu contractele part-time, dacă nu se plătesc contribuții la nivelul salariului minim. Pe de altă parte, există și excepțiile cu privire la studenți, elevi, pensionari și persoane cu dizabilități.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News