Ce se întâmplă în creierul nostru când simțim mirosul unui parfum
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Ion Ceban @ionelceban/ Pexels
Fotografie de la Ion Ceban @ionelceban/ Pexels
Potrivit unui studiu, creierul nostru procesează diferite mirosuri reprezentându-le ca un tablou surprins într-un moment sau o simfonie în evoluție.

Mirosul este unul dintre primele simțuri care s-au dezvoltat la ființele vii, dar este și cel mai enigmatic, cel mai puțin cunoscut. Se știe că este conectat la hipocamp, zona creierului în care se află memoria pe termen lung, care este activată atunci când există un stimul olfactiv, făcând amintirea mirosurilor legate de o anumită circumstanță să suprafață din subconștient, potrivit unui articol publicat în Today.

Cunoașterea și memoria olfactivă se dezvoltă în primii ani de viață și acest lucru este esențial pentru ca creierul ajuns la vârsta adultă să reușească să distingă mirosurile.

După douăzeci de ani de cercetări, Institutul de Neuroștiință al Consiliului Național de Cercetare a descoperit mecanismul de codificare a mirosurilor în creier. Potrivit cercetătorilor, se bazează pe formarea hărților senzoriale ale creierului, definite de o aranjare spațială precisă a neuronilor olfactivi ghidați de receptorul de miros.

Mai exact, acești neuroni, responsabili de percepția unui anumit miros, sunt grupați în zone specifice ale bulbului olfactiv, zona creierului care procesează stimulii captați în țesutul cavităților nazale (epiteliul olfactiv) prin intermediul receptorilor olfactivi (proteine ​​produse de aceiași neuroni olfactivi care leagă un anumit odorant „prins” în mucusul nazal), amestecați cu neuroni care exprimă receptori diferiți.

Creierul reprezintă parfumul ca un tablou sau o simfonie

Ceierul procesează mirosul ca un tablou sau o fotografie, ca un instantaneu la un moment dat pentru a surprinde caracteristicile sale esențiale. Tot potrivit cercetătorilor și studiilor efectuate, creierul procesează mirosul ca o simfonie, deoarece este acordat la celulele care se pornesc și se opresc în timpul stimulului olfactiv.

Modelul matematic dezvoltat de cercetători evidențiază caracteristica fundamentală a sistemului nervos, și anume, nu numai diferitele componente care alcătuiesc creierul, ci și modul în care acestea lucrează împreună pentru a ajuta creierul să reprezinte un miros.

„Aceste rezultate – a spus Krishnan Padmanabhan, profesor asociat de neuroștiință și autor principal al studiului - dezvăluie un principiu fundamental al sistemului nervos, flexibilitatea tipurilor de calcule pe care le face creierul pentru a reprezenta aspecte ale lumii senzoriale și oferă noi instrumente pentru cuantificarea și interpretarea tiparelor de activitate cerebrală”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel