Ce se întâmplă în corpul tău dacă bei suficientă apă
Data publicării:
Autor: Julia Pandi
WhatsApp
60% din corpul uman este compus din apă. De obicei, se recomandă să beți opt pahare de apă de 237 ml pe zi.

60% din corpul uman este compus din apă. De obicei, se recomandă să beți opt pahare de apă de 237 ml pe zi.

Ajută la maximizarea performanței fizice


Dacă nu rămâi hidratat, performanța ta fizică poate avea de suferit. Acest lucru este deosebit de important în timpul exercițiilor intense sau la căldură ridicată.

Deshidratarea poate avea un efect vizibil dacă pierzi doar 2% din conținutul de apă al corpului tău. Cu toate acestea, nu este neobișnuit ca atleții să piardă până la 6-10% din greutatea apei prin transpirație .

Acest lucru poate duce la modificarea controlului temperaturii corpului, la o motivație redusă și la creșterea oboselii. De asemenea, poate face exercițiul să se simtă mult mai dificil, atât fizic, cât și mental.

S-a demonstrat că hidratarea optimă previne acest lucru și poate chiar reduce stresul oxidativ care apare în timpul exercițiilor de mare intensitate.

Afectează semnificativ nivelul de energie și funcția creierului


Creierul tău este puternic influențat de starea ta de hidratare. Studiile arată că chiar și deshidratarea ușoară, cum ar fi pierderea a 1-3% din greutatea corporală, poate afecta multe aspecte ale funcției creierului.

Într-un studiu efectuat pe femei tinere, cercetătorii au descoperit că pierderea de lichide de 1,4% după exerciții fizice a afectat atât starea de spirit, cât și concentrarea. De asemenea, a crescut frecvența durerilor de cap.


Poate ajuta la prevenirea și tratarea durerilor de cap


Deshidratarea poate declanșa dureri de cap și migrenă la unele persoane.

Cercetările au arătat că durerea de cap este unul dintre cele mai comune simptome ale deshidratării. De exemplu, un studiu efectuat pe 393 de persoane a constatat că 40% dintre participanți au avut o durere de cap ca urmare a deshidratării.

În plus, unele studii au arătat că apa potabilă poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap.

Poate ajuta la tratarea pietrelor la rinichi


Pietrele urinare sunt aglomerări dureroase de cristale minerale care se formează în sistemul urinar. Cea mai comună formă sunt pietrele la rinichi.

Există dovezi limitate că aportul de apă poate ajuta la prevenirea recurenței la persoanele care au suferit anterior pietre la rinichi.

Aportul mai mare de lichide crește volumul de urină care trece prin rinichi. Acest lucru diluează concentrația de minerale, astfel încât acestea sunt mai puțin probabil să se cristalizeze și să formeze aglomerații.

Apa poate ajuta, de asemenea, la prevenirea formării inițiale ale pietrelor.

Ajută la prevenirea mahmurelii


O mahmureală se referă la simptomele neplăcute experimentate după consumul de alcool.


Deși deshidratarea nu este principala cauză a mahmurelii, poate provoca simptome precum sete, oboseală, dureri de cap și gură uscată.

Poate ajuta la pierderea în greutate


Consumul suficient de apă te poate ajuta să slăbești.

Acest lucru se datorează faptului că apa poate crește sațietatea și crește rata metabolică.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel