Sfaturi importante de la experții în somn. Ce se întâmplă în corpul tău atunci când te trezești înaintea alarmei?
Mulți oameni se tem de sunetul puternic al unui ceas de alarmă, care semnalează începutul unei zile de lucru aglomerate. Cu toate acestea, mulții se trezesc înaintea alarmei, deși și-ar dori ca sunetul acesteia să-i fi trezit de fapt.
Trezirea cu multe minute sau chiar ore înainte de alarmă nu este un fenomen nou, spun experții în somn pentru CNN, dar poate provoca disconfort.
Mai mult de o treime dintre americani dorm mai puține ore pe noapte decât recomandarea minimă de șapte ore, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Potrivit National Institutes of Health, studiile de pe tot globul arată că între 10% și 30% din populație se luptă cu insomnia, definită ca dificultatea constantă de a adormi și incapacitatea unei persoane de a se întoarce la somn după culcare.
Cei care se confruntă cu insomnie pot avea o combinație de „treziri nocturne” clasificate drept „treziri de dimineață devreme”, conform unui studiu din 2009 al Centrului de la Stanford pentru Cercetare Epidemiologică a Somnului, în colaborare cu alte universități. Studiul constată că unii oameni pot experimenta treziri timpurii fără alte simptome de insomnie, cum ar fi „dificultate la inițierea somnului”, „treziri nocturne” și „somn nerestaurator”, adică somn care nu este substanțial chiar și cu îndeplinirea orelor recomandate.
În timp ce tratamentele pentru insomnie includ terapie cognitiv-comportamentală și medicamente, alte sfaturi zilnice pot avea un impact asupra trezirilor de dimineață devreme. O tulburare acută de somn ar putea fi în joc pentru cineva care nu se confruntă cu insomnie cronică, dar se trezește devreme.
Trezirea constantă înainte de alarmă are legătură și cu o imensă frustrare de a nu adormi înapoi. Stresul poate fi izolator și consumator, având mai multă prioritate decât problema inițială a somnului.
„Începi să te frămânți din cauza stresului și apoi faci lucruri care agravează insomnia”, a spus dr. Rajkumar Dasgupta, profesor asociat de medicină clinică la Universitatea din California de Sud, Școala de Medicină Keck din Los Angeles.
„Nu te obliga să stai în pat până adorm”, a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News