Data publicării:
Ce se întâmplă în corpul tău atunci când îți rozi unghiile? Explicațiile științifice din spatele celui mai răspândit tic nervos
Mușcatul compulsiv al unghiilor, ciupitul pielii, tragerea de păr și mușcatul buzelor și obrajilor se numără printre o serie de comportamente repetitive centrate pe corp, sau BFRB, care pot deveni o sursă de suferință.
Deși mulți oameni pot avea unul dintre aceste obiceiuri într-o formă minoră, pentru un număr mai mic, dar totuși semnificativ, comportamentul poate provoca leziuni vizuale ale pielii - cum ar fi chelie, cicatrici, răni și leziuni - și le poate afecta sănătatea mintală, a spus Steffen.
Moritz, șeful secției de neuropsihologie clinică în departamentul de psihiatrie și psihoterapie de la Centrul Medical Universitar Hamburg-Eppendorf din Germania, scrie CNN.
„De fapt, majoritatea oamenilor au cel puțin unul dintre aceste obiceiuri de-a lungul vieții, în special rosul unghiilor, într-o oarecare măsură, dar toate pot deveni problematice atunci când sunt făcute în exces”, a spus Moritz, care la rândul lui suferea de ticul rosului unghiilor.
„Și mulți dintre acești oameni au, de asemenea, probleme (coexistente), adesea ca o consecință, pentru că le este rușine de comportamentul lor”, a spus el. „Evită intimitatea, mai ales cei tricotilomani (care își smulg părul de pe corp) sau cei care își ciupesc pielea, ferindu-se să se dezbrace în fața partenerului lor, de exemplu.”
Deși adesea sunt percepute greșit ca minore, aceste comportamente repetitive, în unele cazuri extreme, pot pune viața în pericol.
Cazurile de sepsis, o reacție severă la o infecție, sunt legate de ciupitul pielii. Și mâncatul părului a dus, în trecut, la probleme grave de stomac, cu complicații fatale.
Terapia cognitiv-comportamentală, ghidată de un terapeut, este considerată tratamentul standard de aur pentru comportamentele problematice de tip BFRB, a remarcat Moritz, dar un studiu mic, de dovadă a conceptului, ale cărui rezultate au fost publicate în jurnalul medical JAMA Dermatology, pe 19 iulie, sugerează că o tehnică blândă de autoajutorare poate avea un anumit beneficiu dacă terapia nu este o opțiune imediată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News