Ce se întâmplă în corpul tău atunci când consumi alcool zilnic
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto ilustrativ Pixabay
Foto ilustrativ Pixabay
Nu este neobișnuit să vă relaxați seara cu un pahar de vin sau să deschideți o bere pentru a o împărți cu prietenii într-un weekend. Și, de cele mai multe ori, nu trebuie să te gândești de două ori până la satisfacerea acestui răsfăț. 

Deși consumul moderat de alcool nu este, în general, un motiv de îngrijorare (și poate avea unele beneficii), atunci când obiceiul tău de alcool începe să devină unul zilnic, medicii Clinicii Mayo avertizează că ar putea interveni mai multe probleme.

"Ocazional, berea sau vinul la cină nu reprezintă o problemă de sănătate pentru majoritatea oamenilor. Atunci când băutul devine o activitate zilnică, totuși, vă expune la riscuri pentru sănătate", spune. Terry Schneekloth, medic la Clinica Mayo.

Potrivit Clinicii Mayo, „consumul intens sau cu risc ridicat este definit ca fiind mai mult de trei pahare pe fiecare zi sau mai mult de șapte băuturi pe săptămână pentru femei și bărbați cu vârsta peste 65 de ani (adică doar o băutură pe zi). Pentru bărbații sub 65 de ani, consumul intens de alcool este definit ca „mai mult de patru pahare în orice zi sau mai mult de 14 pahare pe săptămână”.


Efecte negative asupra creierului

„Consumul des mult de alcool vă expune riscului mai multor probleme neurologice, din mai multe motive. Pentru început, „alcoolul este o neurotoxină care poate perturba comunicațiile creierului”, transmite Clinica Mayo.

„Afectează, de asemenea, funcțiile celulelor creierului în mod direct și indirect, prin disfuncția diferitelor organe de la consumul de alcool și deficiența de vitamine.”

„Abuzul de alcool poate duce la convulsii, accident vascular cerebral și demență, pentru a numi câteva afecțiuni. În plus, alcoolul este toxic pentru creierul în curs de dezvoltare, iar în timpul sarcinii poate provoca malformații congenitale, inclusiv tulburări de dezvoltare cu impact pe tot parcursul vieții fătului”.

Este posibil să aveți probleme cu ficatul

Alcoolul este metabolizat de ficat, unde o enzimă cunoscută sub numele de ADH îl descompune. Din cauza sarcinii procesării, consumul de alcool în exces poate duce la multe probleme hepatice.

Pe lângă creșterea riscului de cancer la ficat, organul este expus riscului altor probleme de sănătate din cauza consumului de alcool în exces în fiecare zi. Prea mult alcool poate „crește riscul de a face ciroză – o afecțiune hepatică gravă”, spune Donald Hensrud, doctor în Medicină Preventivă la Clinica Mayo.

Afecțiuni la nivelul pancreasului, stomacului și inimii

Alcoolul face ca pancreasul să producă substanțe toxice și, în consecință, „crește probabilitatea de a dezvolta o inflamație în pancreas [cunoscută sub numele de pancreatită] și în mucoasa stomacului”, potrivit dr. Hensrud. .

Clinica Mayo notează că consumul excesiv de alcool poate duce la leziuni ale mușchilor inimii (cardiomiopatie alcoolică) conducând la insuficiență cardiacă. Dr. Hensrud adaugă că „prea mult alcool vă poate crește tensiunea arterială și nivelul trigliceridelor. Ambele vă pot expune un risc mai mare de boli de inimă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel