Ce se întâmplă dacă te vaccinezi și ai COVID-19. Adrian Marinescu: În unele cazuri nu este ușor
Medicul Adrian Marinescu a vorbit despre vaccinarea efectuată în timpul bolii COVID-19.
Suprapunerea bolii COVID peste posibilele reacții adverse ale vaccinului împotriva noului coronavirus nu presupune un pericol suplimentar pentru sănătate, spune dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București, scrie csid.ro.
Întrebat cum putem deosebi simptomele infecției cu noul coronavirus de posibilele reacții adverse temporare ale vaccinului anti-COVID, medicul a răspuns:
”În unele cazuri nu este ușor, de exemplu febra. Rezolvarea se face la fel ca tratament. În general, reacția de vaccin este de durată și intensitate mai mici”, a declarat Dr. Adrian Marinescu.
În cazul unei persoane cu schemă completă de vaccinare, infectarea cu câteva zile înainte sau după doza booster a vaccinului anti-COVID-19 reduce foarte mult riscul ca evoluția bolii să fie una severă. Boala poate fi însă imprevizibilă fără nicio doză de vaccin.
Reacții adverse la vaccin
Ca toate medicamentele, vaccinurile pot fi asociate cu dezvoltarea unor reacții adverse. Acestea sunt în general minore, apar doar la o parte dintre persoanele vaccinate, și se rezolvă spontan într-un interval de maxim câteva zile fără a necesita intervenție medicală. Unele evenimente adverse severe sau cu efecte de lungă durată pot fi posibile, dar sunt extrem de rare. Pentru a fi autorizat, un vaccin trebuie să aibă o rată a evenimentelor adverse severe foarte mică în comparație cu cele induse de boala împotriva căreia este dezvoltat, conform vaccinare-covid.gov.ro.
Majoritatea reacțiilor adverse la vaccinare sunt așteptate și sunt asociate cu răspunsul organismului la vaccin, pe măsură ce acesta învață să recunoască virusul și să lupte împotriva acestuia. Persoanele pot reacționa diferit la vaccinuri. Unele persoane nu au reacții adverse sau acestea sunt minime, în timp ce altele ajung să resimtă o mare parte din simptomele trecute în prospect, dar acest fapt nu prezice dacă vaccinul este eficient sau nu.
La ce trebuie să fiți atenți
Agenția Europeană a Medicamentului a identificat o asociere între vaccinarea cu Vaxzevria (produs de AstraZeneca) și Janssen COVID-19 vaccine și apariția unor evenimente trombotice severe foarte rare asociate cu trombocitopenie, a recomandat modificarea prospectului pentru a include atenționări în legătură cu aceste evenimente și pentru a semnala următoarele manifestări postvaccinale care ar putea fi asociate cu aceste evenimente foarte rare:
Trebuie să vă adresați de urgență medicului dacă sunt constatate următoarele simptome în primele 2-3 săptămâni de la vaccinare:
– dificultăți de respirație
– durere în piept
– umflarea picioarelor
– durere abdominală puternică și persistentă
– dureri de cap persistente
– vedere încețoșată
– pete mici de sânge sub piele la distanță de locul administrării vaccinului
Boala COVID-19 cauzată de infecția cu virusul SARS-CoV-2 este asociată cu un risc crescut de spitalizare și cauzează un număr mare de decese.
Combinația raportată de cheaguri de sânge și trombocite scăzute din sânge este foarte rară, iar beneficiile vaccinării împotriva COVID-19 depășesc riscurile efectelor adverse.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News