Ce se întâmplă dacă mergi pe jos doar în weekend. Numărul necesar de pași pentru a trăi mai mult - Studiu
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ce se întâmplă dacă mergi pe jos doar în weekend. Numărul necesar de pași pentru a trăi mai mult / Foto: Pexels
Ce se întâmplă dacă mergi pe jos doar în weekend. Numărul necesar de pași pentru a trăi mai mult / Foto: Pexels
Află în articol ce se întâmplă dacă faci 8.000 de pași două zile pe săptămână.

Mersul a 8.000 de pași în fiecare zi a săptămânii este asociat cu o scădere semnificativă a mortalității. Un nou studiu arată, totuși, că oamenii care fac doar 8.000 de pași una sau două zile pe săptămână au, de asemenea, mai puține șanse de a muri într-o perioadă de urmărire de 10 ani, scrie Medical News Today.

Studiul publicat în JAMA Network OpenTrusted Source a constatat în urma unui deceniu de urmărire că persoanele cu vârsta de 20 de ani sau mai mult care au făcut 8.000 sau mai mulți pași într-una sau două zile din săptămână au avut 14,9% mai puține șanse de a muri în comparație cu persoanele care erau sedentare.

Riscul de deces a scăzut odată cu creșterea numărului de zile. De exemplu, exercițiile fizice de la trei până la șapte zile pe săptămână a fost asociată cu o reducere cu 16,5% a deceselor cauzate de boli cardiovasculare sau alte boli. Același model este valabil și pentru persoanele care își îndeplinesc obiectivele de pași de la 6.000 la 10.000 de pași.

Cercetări anterioare au descoperit că riscul de mortalitate scade în cazul celor care fac până la 10.000 de pași pe zi pentru persoanele sub 60 de ani și în cazul celor care fac 8.000 de pași, atunci când vorbim de persoanele cu vârsta peste 60 de ani.

Stilul de antrenament "războinic de weekend"


Descoperirile studiului se referă atât la "războinicii de weekend", adică acei oameni care își limitează exercițiile la zilele fără muncă, cât și la persoanele care fură câteva ore pentru a merge în timpul săptămânii. Studiul citează date recente care arată că în medie americanii fac doar 4.800 de pași pe zi, prea puțini pentru a oferi un beneficiu mare pentru sănătate.

"Mersul rapid" este definit ca fiind mersul pe jos cu o viteză de 4,8 km pe oră. Dacă poți rosti versurile cântecelor, dar nu le cânți, mergi vioi.

Studiul actual a comparat datele din Sondajul național de examinare a sănătății și nutriției din SUA din 2005 și 2006 cu Sursa națională  pentru indicele de deces până în anul 2019. A încorporat date despre accelerometru de la 3.101 participanți cu vârsta de 20 de ani sau mai mult și a fost un eșantion reprezentativ la nivel național. Include un număr similar de femei și bărbați, iar 50,9% erau albi, 21,5% de culoare, 23,7% hispanici și 3,9% de altă rasă și etnie.

Participanții care făceau 8.000 sau mai mulți pași în fiecare zi au avut mai multe șanse să fie tineri, bărbați, hispanici, asigurați și căsătoriți. De asemenea, de obicei nu fumau niciodată și erau mai puțin probabil să fie obezi sau să aibă comorbidități.

O provocare zilnică 


Pentru mulți oameni mersul a 8.000 de pași în fiecare zi necesită un angajament semnificativ de timp. 8.000 de pași sunt aproximativ 6,5 km, ceea ce, mergând cu 4,8 km pe oră, ajunge la un total de aproximativ o oră și 20 de minute în fiecare zi. Pașii pot fi făcuți simultan sau în perioade mai scurte de mers rapid.

Studiul a fost condus de Dr. Kosuke Inoue de la Universitatea Kyoto din Japonia, colaborând cu cercetători de la UCLA din California. Dr. Inoue a explicat de ce a fost întreprins acest studiu:

"Am început acest studiu pentru a răspunde la întrebarea pe care unul dintre pacienții mei a pus-o în timpul unui ambulator: "Îmi este greu să țin suficienți pași în fiecare zi. Este în regulă să te concentrezi pe mers pe jos doar în weekend?".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel