România: - confirmate, - vindecate, - decese
Scrie-ne pe WhatsApp
sau sună-ne 0772.264.642 (L - V, 09:00 - 18:00)
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Conținutul articolului îl regăsiți mai jos.
Autor: Mihai Ciobanu | Publicat pe: 08 iul, 16:11
Ce se întâmplă cu românii care merg în Austria. MAE, informaţii de ultimă oră
În contextul deciziilor autorităţilor austriece de a impune restricţii la intrarea pe teritoriul Republicii Austria pentru cetăţenii provenind din România şi alte state, Ministerul Afacerilor Externe face o serie de precizări.

Încă din cursul zilei de ieri, 7 iulie a.c., au fost întreprinse, în regim de urgenţă, demersuri la nivel de ministru al afacerilor externe pe lângă omologul austriac - ministrul federal pentru Europa, integrare şi afaceri externe, Alexander Schallenberg, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene în MAE român pe lângă omologul austriac - ministrul federal austriac pentru UE şi Constituţie, Karoline Edtstadler, cât şi prin intermediul Ambasadei României la Viena şi Ambasadei Austriei la Bucureşti, pentru a solicita decalarea datei de implementare a acestei măsuri, faţă de intenţia iniţială de aplicare imediat după momentul anunţului, precum şi pentru clarificarea modului de implementare a acestor măsuri.

Totodată, partea română a subliniat că această măsură trebuie să afecteze cât mai puţin contactele directe dintre cele două state, mediul de afaceri şi turismul, ţinând cont şi de proximitatea geografică, dinamica relaţiilor bilaterale, inclusiv în domeniul economic, precum şi de faptul că Austria reprezintă un stat important de tranzit pentru cetăţenii şi transportatorii români. Partea română a evidenţiat, de asemenea, că Austria este în prezent pe lista statelor exceptate de la măsura de carantină, fiind, totodată, una din destinaţiile pentru care a fost permisă reluarea zborurilor, transmite MAE.

 

MAE: Măsura este una temporară

 


Ca urmare a acestor demersuri, partea austriacă a comunicat astăzi că, începând cu data de 9 iulie, ora 00.00, toţi cetăţenii care călătoresc din România cu destinaţie finală Austria vor putea intra în Austria doar dacă prezintă un certificat (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru infecţia cu COVID-19 (PCR, RT), efectuat în ultimele 4 zile, anterior intrării în Austria. În absenţa acestui certificat, cetăţenii care călătoresc din România cu destinaţie finală Austria vor trebui să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile. În cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro. De asemenea, au informat că va exista posibilitatea ca această categorie de cetăţeni să fie testaţi la intrarea în Austria, în cazul unui test negativ nefiind necesară măsura autoizolării.

Potrivit autorităţilor austriece, măsura autoizolării nu se va aplica în cazul tranzitului fără oprire al cetăţenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre destinaţii din alte state şi în cazul transportului de mărfuri.

Partea austriacă a precizat că măsura anunţată are caracter temporar, aceasta urmând a fi revizuită în funcţie de evoluţiile epidemiologice. Ministerul Afacerilor Externe continuă dialogul cu autorităţile austriece şi va comunica public elementele de noutate care vor fi transmise oficial de către partea austriacă, se arată în comunicatu MAE.

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
DCNewsTV.ro - Ultimele materiale video
Crossuri parteneri
Capital.ro
Capital.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro