Ce se întâmplă cu dinții tăi din cauza alcoolului
Efectele negative ale dulciurilor și băuturilor carbogazoase asupra dinților nu mai reprezintă, probabil, un secret pentru nimeni, însă mai puțin cunoscut este faptul că și consumul de alcool poate avea efecte negative.
Ciocnirea unui pahar de alcool însoțește sărbătorirea unor evenimente importante din viața noastră împreună cu familia sau ieșirile în oraș cu prietenii. Obiceiul franțuzesc de a consuma un pahar de vin roșu la masă, deoarece este benefic pentru sistemul cardiovascular, este urmat de o parte dintre noi, în timp ce alții consideră berea un aliment care, prin conținutul mai redus de alcool, este potrivit pentru fi consumat la un film sau la un meci.
Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, explică efectele pe care aceste obiceiuri legate de consumul de alcool le au asupra sănătății orale.
Din fericire, în cantități mici, consumat ocazional, alcoolul nu are consecințe extrem de dăunătoare asupra organismului, însă consumul regulat poate cauza probleme serioase de sănătate orală. Iată cum:
Reducerea fluxului de salivă
Alcoolul are un efect deshidratant asupra întregului organism. „Saliva are un rol protector pentru dinți și gingii prin faptul că spală și astfel îndepărtează bacteriile și resturile de mâncare, lubrefiază gingiile reducând riscul de traumatizare (zgâriere), diluează acizii din alcool sau rezultați din descompunerea alimentelor. Scăderea secreției salivare privează dinții și gingiile de aceste efecte benefice”, explică dr. Mihaela Dan.
Favorizează apariția cariilor
Alcoolul conține acizi și zaharuri. Bacteriile din gură descompun aceste zaharuri crescând atacul acizilor asupra smalțului și făcându-l, astfel, mai vulnerabil la carie. În plus, după o petrecere care durează până dimineața, de multe ori ajungem atât de obosiți acasă, încât uităm să ne spălăm pe dinți.
Colorează dinții
Vinul, mai ales cel roșu, pătează dinții prin substanțele colorante pe care le conține și prin microcavitățile produse de acizii din alcool, care favorizează depunerea acestor coloranți naturali.
„Riscul de colorare a dinților crește chiar și mai mult atunci când băuturile alcoolice, care conțin acizi, sunt amestecate cu băuturi carbogazoase, bogate în zaharuri”, atenționează specialistul ortodont.
Irită gingia și mucoasa orală
Alcoolul concentrat are un efect iritant asupra țesuturilor moi, delicate din gură. Adăugat peste leziuni deja existente, în ciuda convingerii că poate acționa ca dezinfectant, acesta nu este de niciun ajutor, ci dimpotrivă, va avea un efect coroziv, crescând riscul de apariție a bolii gingivale.
Favorizează apariția cancerului
Expunerea îndelungată a mucoasei orale la alcool, în combinație cu fumatul excesiv, poate predispune la apariția cancerului oral, de gât și de esofag. Controalele medicale regulate sunt recomandate pentru a descoperi din timp afecțiunile cu potențial de risc.
„Din fericire, putem combate efectele alcoolului asupra sănătății orale prin consumul moderat. Cea mai eficientă metodă pentru menținerea unei bune igiene orale este spălarea pe dinți cel puțin de două ori pe zi și controlul stomatologic la fiecare șase luni. Trebuie să ne asigurăm că periem dinții după ce am băut alcool și băuturi acide, în general, așteptând cel puțin 30 de minute pentru a le peria, deoarece acidul din aceste băuturi înmoaie smalțul la contact”, atenționează dr. Mihaela Dan, ortodont.
Așadar, băutorii ocazionali de alcool prezintă riscuri minime în comparație cu cei care consumă frecvent aceste băuturi și, prin urmare, sunt predispuți la a dezvolta, printre altele, gingivita, carii dentare sau cancer oral. În cazul în care un pahar de alcool este consumat ocazional doar pentru a sărbători un eveniment important, o igienă dentară corectă va ajuta la prevenirea apariției unor astfel de probleme.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News