Data publicării:
Ce sancțiuni riscă Diana Şoşoacă după ce și-a pus botniță și a făcut circ în Parlamentul European
Află în articol ce sancțiuni riscă Diana Șoșoacă după scandalul pe care l-a făcut în Parlamentul European.
Diana Șoșoacă a făcut scandal în plenul Parlamentului European, acolo unde a mers cu o botniță și un sac negru, lansând acuzații în stânga și în dreapta în legătură cu oamenii decedați în timpul pandemiei COVID-19. Eurodeputata a fost evacuată în cele din urmă din sala de plen a Parlamentului European, în timpul dezbaterii ce precede votul privind candidatura Ursulei von der Leyen pentru un nou mandat de președinte al Comisiei Europene. A fost nevoie opt bărbați ca Diana Șoșoacă să fie scoasă din sală.
Întrebarea de buzele multora acum este dacă Diana Șoșoacă riscă ceva după acest comportament. Ei bine, în primul rând trebuie să menționăm că Articolul 10 din Regulamentul de Procedură al Parlamentului European stabilește regulile de conduită pentru deputați, fiind subliniat respectul reciproc, demnitatea și reputația Parlamentului. În plus, potrivit regulilor, eurodpeutații trebuie să respecte valorile și principiile din tratate și Carta drepturilor fundamentale. O altă regulă importantă este că aceștia nu au voie să perturbe lucrările parlamentare și nici să compromită securitatea sau ordinea în clădirile Parlamentului, rfeguli pe care Diana Șoșoacă le-a încălcat.
Ce riscă Diana Șoșoacă
În cazul în care un eurodeputat nu respectă regulile de conduită, președintele PE poate retrage dreptul la cuvânt deputatului respectiv și acesta sau aceasta poate fi exclus(ă) din sală de către președinte pentru restul ședinței, lucru care s-a și întâmplat. De altfel, Roberta Metsola, Președinta Parlamentului European, a explicat că a recurs la această acține după ce eurodeputata a întrerupt de trei ori vorbitori.
"1. Președintele cheamă la ordine orice deputat care încalcă regulile de conduită stabilite la articolul 10 alineatul (3) sau (4).
2. În caz de repetare a încălcării, Președintele cheamă deputatul respectiv din nou la ordine, iar acest fapt se consemnează în procesul-verbal.
3. Dacă încălcarea continuă, sau în cazul unei noi încălcări, Președintele poate retrage dreptul la cuvânt deputatului respectiv și acesta sau aceasta poate fi exclus(ă) din sală de către Președinte pentru restul ședinței. De asemenea, în cazuri deosebit de grave, Președintele poate să recurgă la această ultimă măsură imediat, fără o a doua chemare la ordine. Secretarul General asigură, fără întârziere, punerea în aplicare a unei astfel de măsuri disciplinare cu ajutorul aprozilor și, dacă este necesar, al personalului de securitate al Parlamentului.
4. În cazul în care se produce agitație, iar aceasta compromite continuarea dezbaterilor, Președintele, în vederea restabilirii ordinii, suspendă ședința pentru o perioadă de timp determinată sau o închide. În cazul în care nu se poate face auzit, Președintele părăsește fotoliul prezidențial, fapt ce atrage suspendarea ședinței. Aceasta se reia la convocarea Președintelui.
5. Președintele poate hotărî întreruperea transmisiei în direct a ședinței în cazul încălcării articolului 10 alineatul (3) sau (4) de către un deputat.
6. Președintele poate decide să elimine din înregistrarea audiovizuală a lucrărilor acele părți din discursul unui deputat care încalcă articolul 10 alineatul (3) sau (4). Decizia respectivă are efect imediat. Decizia se supune însă Biroului spre confirmare cel târziu la patru săptămâni de la adoptarea ei, sau, dacă Biroul nu se reunește în perioada respectivă, în cadrul următoarei sale reuniuni.
7. Competențele prevăzute la alineatele (1)-(6) sunt atribuite, mutatis mutandis, președintelui de ședință al organelor, al comisiilor și al delegațiilor, astfel cum sunt definite în prezentul regulament.
8. Dacă este cazul, luând în considerare gravitatea încălcării regulilor de conduită, președintele de ședință plenară sau președintele unui organ, al unei comisii sau al unei delegații poate adresa Președintelui o cerere de aplicare a articolului 183, cel târziu până la următoarea perioadă de sesiune sau până la următoarea reuniune a organului, a comisiei sau a delegației în cauză", sunt alte măsuri imediate prevăzute în Regulamentul de procedură al Parlamentului European în cazul în care un eurodeputat nu respectă regulile de conduită.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News