Ce să mai mănânci la masa de Crăciun ca să nu ți se facă rău de la atâta carne
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ce să mai mănânci la masa de Crăciun ca să nu ți se facă rău de la atâta carne / Foto: Pixabay, de Виктория
Ce să mai mănânci la masa de Crăciun ca să nu ți se facă rău de la atâta carne / Foto: Pixabay, de Виктория
De la masa de Crăciun până la o vizită la medic nu e decât un pas. Află în articol ce ar trebui să mănânci la masa de sărbătoare.

Au mai rămas zile numărate până la Crăciun, iar gospodinele au început deja să pregătească unele dintre preparatele vedetă de pe masa de sărbătoare. Românii obișnuiesc să gătească multe feluri de mâncare din carne: drob, lebăr de casă, cârnați de casă, jumări, tobă, fripturi. Sunt toate delicioase, dar și periculoase. Asta mai ales pentru cei care au ținut post și au mâncat mai puțină carne în ultima vreme.

Ce trebuie să facem pentru a nu ni se face rău de la atât de multă carne? Specialiștii spun că important este să nu uităm de salate proaspete, de murături și fructe. Nutriționiștii recomandă ca în farfurie să fie jumătate carne, jumătate produse vegetale. Și, atenție, o plimbare după o masă copioasă poate face adevărate minuni, relatează Pro TV. La fel de important este și să fii cumpătat. Nu mânca exagerat de mult. Oricât de tentat nu ai fi să guști din toate, fă-o pe rând, cu pauze între diferitele feluri de mâncare mai greoaie.

"Noi recomandăm că, alături de această carne, multă, acest abuz de carne pe care-l avem. Să se echilibreze cu o cantitate mare de produse vegetale, cu produse mai ușoare sau fructe", a explicat prof. dr. Petru Alexe, de la Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor din Galați.

De ce sunt murăturile miraculoase

Nu există mâncăruri interzise la masa de Crăciun, spun specialiștii, dar contează foarte mult proporțiile. Dacă gustăm câte puțin din fiecare preparat nu vom avea neplăceri. În plus, ar fi bine să mâncăm și salate de crudități și murături. Ne pot face bine.

"Recomandăm produse conservate: vorbim de varză murată, castraveți în saramură, castraveți murați. Din punct de vedere gastronomic sunt compatibili cu produsele tradiționale din carne", a spus dr. ing. Cristian Dima, Facultatea de Știință și Ingineria Alimentelor, Galați.

Dacă luăm în calcul numărul de calorii, masa de Crăciun este o provocare pentru organism, însă efectele unei mese copioase pot fi compensate cu multă mișcare. Poți încerca să faci mai multe plimbări sau, de ce nu, chiar exerciții fizice. Dacă ai un abonament la sală, profită din plin de el. Așa nu te vei trezi cu kilograme în plus după acest festin culinar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel