Data publicării:

Ce să faci pentru ținere de minte. Din ce cauză memoria eșuează periodic

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

În ultima perioadă, tot mai multe persoane sunt în căutare de tratament rapid pentru ținere de minte. La început, acest lucru pare să se manifeste în lucruri mărunte, dar de multe ori odată cu înaintarea în vârstă problema se agravează. Și atunci începem să ne gândim, este doar oboseala care s-a acumulat și trebuie să pleci în vacanță, să bei vitamine sau este ceva mai substanțial la mijloc.  

Alegeri prezidentiale 2024

Foarte rar, afectarea memoriei este cauzată de o patologie severă a creierului. De obicei totul este mult mai banal, ceea ce înseamnă că este mai ușor să corectezi situația. Pentru a înțelege puțin mai bine cum funcționează acest aparat, trebuie să înțelegeți că există diferite tipuri memorie. Astfel, memoria imediată, reprezintă ceva ce se uită instantaneu. Memoria pe termen scurt, reprezintă reținerea informațiilor pentru o jumătate de minut, iar memoria pe termen lung, presupune că informațiile primite sunt stocate în creier timp de mulți ani. Memoria glisantă presupune că informațiile sunt păstrate atâta timp cât o persoană trebuie să le folosească și apoi sunt șterse.

Principalele motive pentru care funcția creierului se deteriorează

Memoria poate eșua periodic din cauza epuizării nervoase, situațiilor stresante, panică și depresie. Trăim într-o perioadă stresantă când este pur și simplu imposibil să evităm complet stresul. Stresul permanent, pe termen lung și tulburările depresive au un efect negativ asupra memoriei.

Din cauza faptului că creierul se concentrează asupra unei probleme tulburătoare, în alte domenii ale vieții o persoană poate deveni distrasă. Este necesar să încerci, dacă este posibil, să eviți efectele pe termen lung ale oricăror factori dăunători, să înveți să faci față situațiilor dificile, asigurându-te că soliciți ajutorul specialiștilor.

Lipsa cronică de somn și epuizarea asociată. În vis, creierul continuă să funcționeze, procesând informațiile primite în realitate. Somnul sănătos este necesar pentru refacerea normală a tuturor funcțiilor corpului, inclusiv a celor cognitive. Obținând 8 ore de somn neîntrerupt noaptea, nu numai că vei deveni mai concentrat și mai atent în timpul zilei, dar vei putea depăși mai ușor situațiile stresante.

Alcoolul și drogurile afectează abilitățile mentale, schimbă percepția asupra lumii înconjurătoare. La început, golurile de memorie pot fi minime, dar odată cu utilizarea constantă a băuturilor alcoolice și a substanțelor puternice, memoria suferă din ce în ce mai mult.

Transferat anestezie generală, luând o serie de medicamente, de exemplu, antidepresive, barbiturice, sedative și alte medicamente. Medicamentele pot avea un efect temporar asupra funcției creierului, determinând deteriorarea acestuia și, prin urmare, provoacă unele probleme de memorie. După oprirea medicamentului sau după ce a trecut ceva timp de la operația sub anestezie generală, memoria este de obicei restaurată.

Tratament rapid pentru ținere de minte. Exerciții de mindfulness

Pentru a trata rapid mai întâi trebuie să contactezi un neurolog care îți va asculta toate plângerile, te va examina și, dacă este necesar, te va trimite pentru diagnostice suplimentare. Acțiunile ulterioare și tratamentul posibil vor depinde de cauza care stă la baza tulburării memoriei și vor fi prescrise individual de medic.

În cele mai multe cazuri, este necesară o terapie complexă, inclusiv luarea de medicamente, vitamine, ajustări ale stilului de viață, lucrul cu un psihoterapeut pentru tulburări depresive și situații stresante. Ca măsură preventivă pentru problemele de memorie și, în general, pentru îmbunătățirea funcției creierului, este util să duci un stil de viață sănătos, alternând activitate fizică și odihnă bună. Este foarte important să ai o dietă echilibrată, asigurându-te că consumi carbohidrați complecși și vitamine B, nu uita să bei suficientă apă curată, deshidratarea afectează negativ creierul.

În plus, antrenamentul regulat al memoriei este o soluție excelentă. Studiul poate ajuta aici. Astfel, este util să începi să înveți o nouă limbă sau să stăpânești o nouă abilitate, să citești literatură cu voce tare despre ceva care nu te-a interesat înainte. Informațiile importante pot fi notate, merită să duci un jurnal, iar la sfârșitul zilei să-ți amintești evenimentele care au avut loc.

De asemenea, un tratament rapid pentru ținere de minte presupune efectuarea câtorva exerciții de mindfulness. Este bine să mergi cu ochii închiși, să faci lucruri normale cu mâna stângă în loc de mâna dreaptă, dacă ești dreptaci. Învață să tastezi cu toate cele 10 degete, și să schimbi mediul. Explorează locuri noi, comunică cu diferiți oameni și interacționează activ cu aceștia, conform BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel