Data publicării:
Ce să faci în funcție de vârstă ca să ai o pensie liniștită, să nu stai cu mâna întinsă la programele guvernamentale. Asoltanie: Cum aduc 200 de lei/lună 700.000 de lei la pensionare
Timpul înapoi nu avem de unde să-l dăm, spune Adrian Asoltanie, trainer în educație financiară, așa că iată ce sfaturi are în funcție de vârstă pentru o pensie liniștită. ”Eu vă zic, că am 48 de ani, pensia se apropie mai repede decât ne așteptăm” a punctat el.
Trainerul de educație financiară Adrian Asoltanie a vorbit despre cum trebuie să investească cei tineri pentru pensie. ”De obicei apare această capcană în care cei tineri zic că avem alte priorități acum, avem timp suficient să investim pentru pensie. Undeva la 40 - 45 de ani, încep să te apuce emoțiile legate de zona asta și vezi cât de greu este să te pregătești pentru așa ceva” a spus economistul.
Discuția s-a purtat în jurul a ce ar trebui să faci în funcție de vârsta pe care o ai ”ca să ai o pensie liniștită, să nu stai cu mâna întinsă la programele guvernamentale”. ”Promisiunile curg, doar că nu știu cine o să le susțină” a spus Adrian Asoltanie, care a punctat că un alt aspect pentru care trebuie să ne pregătim este pensionarea la 70 de ani.
Primul exemplu a fost al unui tânăr de 25 de ani, care ar investi 200 de lei/lună vreme de 40 de ani. Cu o astfel de alocare, acesta, la pensionare, ar avea o investiție de 96.000 de lei care ar duce la un portofoliu total de 700.000 de lei, din care 100.000 de lei sunt contribuția, dobânda fiind de 600.000 de lei.
Crescând contribuția de la an la an cu 3% pentru a acoperi inflația pe termen lung, investiția ar fi de 180.000 de lei, care duce la un portofoliu de aproape 1.000.000 de lei.
În cazul în care începi investiția 10 ani mai târziu, la 35 de ani, cu aceeași investiție lunară - ”200 de lei/lună, adică 2 mese prin oraș sau opt pachete de țigări”, ajungi să ai la pensionare 40.000 de lei.
”În primii 4-5 ani, nu se întâmplă mare lucru. Aceasta fiind etapa cea mai frustrantă pentru un investitor, e ca și cum te-ai uita cum crește iarba” a spus Adrian Asoltanie. ”În primii ani, câștigul este educațional, apoi începe cel financiar” a explicat el.
Vezi mai mult în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News