Data publicării:

Ce să faci imediat dacă ți-a rămas un os de pește în gât

Autor: Liana Ganea | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
În primul rând, nu te panica! Poate că ai o senzație teribilă de sufocare și te temi pentru viața ta, dar încearcă să-ți păstrezi calmul ca să poți respira în voie și să acționezi cu mintea limpede.

Dacă simți că ți-a rămas un os de pește în gât, trebuie să acționezi imediat pentru a încerca să îl îndepărtezi. Iată ce poți încerca, la recomandarea Healthline:

Beți lichide: Consumați imediat cantități mici de apă pentru a încerca să împingeți obiectul în jos în stomac.

Mănâncă pâine sau mămăligă: Încercați să mâncați o bucată de pâine sau mămăligă pentru ca osul să se prindă în bolul alimentat dens și să se ducă, odată cu el, în jos în stomac. De asemenea, poți încerca să mesteci pâine cu unt de arahide și să înghițic cu forță. Astfel, osul s-ar putea disloca iar "priza" cu untul de arahide îl va trage în jos.

Tusește în mod repetat: Forțează-te să tușești puternic, zgomotos, în mod repetat, deoarece acest lucru ar putea ajuta la eliminarea osului de pește din gât. Când tușești, ai grijă să ții gura deschisă pentru a încerca să-l elimini.

Bea ulei: Osul ar putea să se desprindă și să alunece mai ușor.

Bea oțet sau băuturi carbogazoase: Acidul va acționa instant asupra osului și ar putea să-l macine chiar și în câteva secude dacă este mai subțire.

Stai liniștit: Dacă aceste măsuri nu funcționează și osul rămâne blocat, evită să bei sau să mănânci și sună imediat la serviciile de urgență sau mergeți la camera de gardă a unui spital. Un medic va putea să încerce să îndepărteze osul în mod sigur.

Este important să nu încercați să îndepărtați osul cu obiecte ascuțite sau cu degetele, deoarece puteți provoca leziuni în gât sau în căile respiratorii. De asemenea, nu este recomandat să încercați să înghititți osul în jos în stomac, deoarece acest lucru poate să cauzeze leziuni în sistemul digestiv. Este crucial să obțineți asistență medicală de urgență în cazul în care osul de pește rămâne blocat în gât.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel