Data publicării:

Ce să faci când nu poți dormi

Autor: Liana Ganea | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Stresul acumulat în timpul zilei, oboseala sau anumite medicamente pot face somnul să dispară, iar lipsa lui duce la probleme de sănătate grave. Iată cum poţi adormi fără probleme după o zi încărcată.

Cele mai recente date arată că insomnia afectează între 50 și 70 de milioane de persoane de toate vârstele și din toate categoriile socio-economice din Statele Unite. „Toată lumea va avea experiențe de insomnie la anumite momente din viața lor, iar aproape 20% din populație se confruntă deja cu insomnia”, a declarat pentru Verywell Health medicul Eric Yeh, specialist în medicina somnului la University Hospitals din Ohio și profesor asistent la Case Western Reserve University School of Medicine.

Rafael Pelayo, profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Stanford University School of Medicine și specialist în somn la Sleep Medicine Center, spune că insomnia se poate instala din foarte multe cauze, cum ar fi stresul, anxietatea și gândirea excesivă, depresia, probleme de sănătate fizică (probleme cardiace sau dureri cronice), tulburări de somn, anumite medicamente, un mediu de somn prost (cum ar fi o saltea incomodă) sau factori legați de stilul de viață (cum ar fi o schimbare în programul de lucru sau consumul de cafea sau sucuri înainte de culcare).

Ce se întâmplă dacă nu dormi suficient

Dacă nu dormi "cât trebuie", acest lucru îţi poate afecta în mod negativ funcționarea fizică și mentală, metabolismul și imunitatea, dar crește și riscul de a avea probleme grave de sănătate. Deficitul de somn poate influenţa, de asemenea, capacitatea de a învăța, de concentrare și de reacție. Aceste deficite pot duce la leziuni, scăderea productivității și probleme cronice de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, AVC, depresia, bolile renale şi obezitatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel