Ce să alegi când ții dietă: ricotta sau mozarella? Bilic: Este perfectă pentru cei aflați la cură de slăbire
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat care este diferența dintre ricotta și mozarella
"Ricotta e urdă, mozarella e cașcavalExistă două sortimente de brânză pe care le-am adoptat de la italieni și le-am inclus în tradițiile culinare românești. Pentru că sunt nesărate și pline de zer, avem impresia că e vorba de brânză proaspătă, cu puțină grăsime și puține calorii. În realitate mozarella nu e un caș dulce, ci un cașcaval. Se obține prin fierbere și frământare, se modelează în formă rotundă și apoi se ține la saramură. Un “ou” de mozarella are aprox 300 cal și 25% grăsime - mai mult decât brânza telemea! Puneți lângă ea o felie de pâine și o roșie și masa e gata.
Cu ricotta e altă poveste, seamănă cu urda românească, se obține din coagularea zerului de lapte. Este cea mai dietetică brânză, perfectă pentru sportivi sau cei aflați la cură de slăbire În principiu ar trebui să conțină doar proteine și minerale, fără nici un strop de grăsime. Doar că italienii au “îmbunătățit” rețeta și au adaugat 12% smântână.
Așa se explică de ce ricotta este cremoasă și dulce, iar urda noastră este înecăcioasă și sfărâmicioasă. Față de mozarella, în ricotta avem la jumătate și conținutul de grăsime și pe cel de proteine și numărul de calorii. Mozarella merge de minune cu pizza și salate, în schimb ricotta este ideală pentru paste. Nu depășiți 100g/ porție dacă țineți la siluetă", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Cașcaval sau brânză? Ce să alegi când nu vrei să te îngrași
"Cașcaval sau telemea? Brânzeturile sunt un concentrat din lapte: pentru 1 kg de brânză se folosesc 4-5 litri de lapte, iar pentru 1 kg de cașcaval 6-7 litri. Chiar dacă nu par, brânzeturile sunt produse grase, 25% din compoziția lor e reprezentată de grăsime. Deseori considerăm telemeaua și cașul ca fiind mai puțin periculoase pentru siluetă, față de cașcaval. În realitate, ele sunt la fel de “păcătoase”. Ca volum cele 2 bucăți sunt egale, 350 g fiecare.
E drept, telemeaua are 260 cal/100g, în timp ce cașcavalul are 325 cal. Atenție, când vine vorba de telemea suntem mai generoși și tăiem felia mai groasă, așa că în final ajungem să consumăm același număr de calorii. Porția corectă este de 40-50g pentru telemea și 30-40g pentru cașcaval. Cât înseamnă asta? Mult prea puțin aș zice, cam 2-3 degete. Conținutul lor de grăsime este aproape identic, însă cașcavalul are mai multe calorii și este mai concentrat în proteine (25% față de 15% în telemea).
Ce să alegeți? Telemea pentru pâinea crocantă și salata de roșii, cașcaval pentru sandvișuri. Și oricare dintre ele pentru legume la cuptor, cartofi, paste făinoase sau orez. Cantitatea face diferența, mulțumiți-vă cu o feliuță de brânză sau cașcaval, nu mâncați tot pachetull. Știu, mai mult v-am încurcat, dar ce vina am eu că brânzeturile sunt bune în orice combinație? Plus că asocierea dintre brânză și făinoase are efect antidepresiv garantat. Așa că nu mai contează că ne-am îngrășat, important este să fim bine dispuși", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Care sunt cele mai bune mezeluri
Recent, medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre mezelurile care se află pe piață în acest moment și care este cea mai bună variantă când vrem să consumăm astfel de alimente.
"Eu consider mezelurile un fel de super-carne, sunt mai concentrate în gust, grăsime și calorii, tocmai de aceea porția corectă este de 50g (față de carne, care este de 120-150 g). Mezeluri mâncăm mai rar și în cantitate mai mică. Există mezeluri și mezeluri…care e varianta cea mai bună? Dacă ne gândim la siluetă, șunca fiartă are cele mai puține calorii: 130cal/100g. Dacă ne gândim la calitate, atunci mezelurile crud uscate sunt alegerea corectă.
Observați că 100g jambon de Serrano se obțin din 150g carne, este mai concentrat în nutrienți și de aceea avem 230cal și un procent dublu de proteine față de șuncă (40g față de 21g). Nu pot spune că o variantă o exclude pe cealaltă, fiecare alege în funcție de gust și siluetă. Singurul lucru de care trebuie să țineți cont când vine vorba de mezeluri, este să fie de calitate: pe lista de ingrediente carnea să fie pe primul loc, într-un procent de minim 80%", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News