Ce s-a întâmplat cu bijuteriile Reginei Maria. Istoricul Ilie Schipor: Sunt lucruri ușor de demonstrat / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Istoricul Ilie Schipor a vorbit despre cutiile cu bijuterii ale Reginei Maria.

Invitat la DC News, istoricul Ilie Schipor a demitizat soarta cutiilor cu bijuterii ale Reginei Maria, confiscate cu tezaurul României: 

„E un subiect care sună frumos, iar documentul ne spune că el a fost ridicat în februarie 1919 de către comisarul Frice. Până în 1919 nimeni nu s-a atins de bijuteriile Reginei Maria, care au fost depuse cu tezaurul în depozitul din Palatul Armelor. Constantin Diamandi a fost declarat persona non grata și expulzat la începutul lui ianuarie 1918. Cam cu un an și o lună înainte de acest document al rușilor. Prima intrare care s-a făcut în depozitul unde era ținut aurul României a fost în februarie, iar atunci a fost luată caseta cu bijuteriile Reginei Maria.

Mai e năzbâtia că doi aventurieri, colonelul Joseph Whiteside Boyle și agentul lui, agenți englezi, le-au adus în țară. Cine e interesat, să citească Memoriile Reginei Maria și o să constate că ea află că a fost sechestrat tezaurul României, unde se aflau și bijuteriile ei, se lamentează pe chestiunea asta, îi pare rău, etc. Se întâmpla în ianuarie 1918. Colonelul Boyle a venit și s-a întâlnit cu ea în decembrie, înainte de Crăciunul din 1917, ceea ce este înainte de sechestrarea de către bolșevici a tezaurului. Sunt lucruri ușor de înțeles și ușor de demonstrat. Trebuie doar să citim, e riscant să facem gafe.“, a precizat, la DC News, istoricul Ilie Schipor.

Expoziţie dedicată Reginei Maria a României, la Palatul Mogoşoaia

Consiliul Judeţean Ilfov a celebrat în această toamnă personalitatea Reginei Maria a României prin expoziţia intitulată "Inima Reginei". Lansarea a avut loc vineri, 29 octombrie 2021, chiar de ziua de naştere a Majestăţii Sale. Evenimentul este iniţiat şi organizat de Consiliul Judeţean Ilfov şi găzduit de Palatul Mogoşoaia.

Dat fiind contextul epidemiologic delicat din ţară, expoziţia "Inima Reginei" este lansată în format online şi va rămâne deschisă până în data de 29 ianuarie 2022. Expoziţia va beneficia şi de un midissage, unde accesul publicului larg în cadrul Palatului se va face în conformitate cu noile reglementări legale - anexa Hotărârii Guvernului României nr. 1130/22.10.2021 art.12, alin.4 şi art.14, alin.1.

Expoziţia va reuni lucrările pictorului Bogdan Mihai Radu şi creaţiile vestimentare semnate de Mimi Chipăilă, artist vizual. Printr-o serie de picturi noi, unele de mari dimensiuni, Bogdan Mihai Radu aduce în atenţie ipostaze ale vieţii Reginei Maria în locurile ei preferate, inclusiv la Palatele Mogoşoaia şi Ştirbei, aflate în judeţul Ilfov. Ambele palate, expresie a stilului arhitectural românesc, au fost reşedinţe ale aritocraţiei, fiind vizitate de-a lungul anilor de membrii Casei Regale a României şi de personalităţi politice şi culturale. Expoziţia aduce în prim plan şi biodiversitatea României, Regina fiind o mare iubitoare de natură. Mimi Chipăilă recreează eleganţa Reginei Maria printr-o serie de rochii, din care nu lipsesc motivele tradiţionale sau perlele, inspirate din design-ul contemporan Majestăţii Sale (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel