CE, reguli stricte pentru companiile mari din piața tehnologică. Ce înseamnă interoperabilitatea WhatsApp, Google sau TikTok
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Facebook WhatsApp
Facebook WhatsApp
Comisia Europeană a confirmat oficial ce companii tehnologice și ce servicii ale acestora sunt considerate „gatekeepers”.

Comisia Europeană a confirmat oficial ce companii tehnologice și ce servicii ale acestora sunt considerate „gatekeepers” („gardieni”) în cadrul strictului nou act privind piețele digitale (DMA). Companiile enumerate au apărut pe o listă provizorie publicată la începutul lunii iulie și sunt în mare parte giganti tehnologici americani. Avem Alphabet, Amazon, Apple, Meta și Microsoft din SUA, plus ByteDance din China. 22 de servicii de platformă de bază furnizate de gardieni trebuie să respecte obligațiile DMA până în martie 2024.

În linii mari, DMA este încercarea UE de a limita puterea de piață a Big Tech prin deschiderea platformelor și limitarea blocării ecosistemului și a comportamentului anticoncurențial, obligându-le să concureze doar pe baza meritelor produselor și serviciilor lor.

De exemplu, principalele aplicații de mesagerie vor avea obligația de a fi interoperabile cu concurenții, în timp ce sistemele de operare vor trebui să fie concepute pentru a oferi magazine de aplicații terțe și să permită dezvoltatorilor să ofere alternative de plată în aplicație.

Iată lista completă a serviciilor de platformă de bază

Rețele sociale: TikTok, Facebook, Instagram, LinkedIn

N-IICS (servicii de mesagerie): WhatsApp, Messenger

Intermediere: Google Maps, Google Play, Google Shopping, Amazon Marketplace, App Store-ul Apple, Meta Marketplace

Partajare video: YouTube Servicii publicitare: Google, Amazon, Meta

Navigatoare web: Chrome, Safari

Căutare: Google Search

Sisteme de operare: Android, iOS, Windows

Samsung, care a apărut pe lista anterioară, a argumentat cu succes că nu îndeplinește pragul pentru a fi un gardian cu browserul său de internet.

De asemenea, motorul de căutare Bing al Microsoft, browserul Edge și serviciul de publicitate nu se află pe listă, dar Comisia spune că deschide investigații de piață pentru a evalua dacă îndeplinesc criteriile pentru reglementare.

Același lucru este valabil și pentru serviciul iMessage al Apple. Comisia a spus că aceste investigații nu vor dura mai mult de cinci luni, dar ar putea duce la obligarea Apple de a face iMessage interoperabil cu serviciile concurente la cerere. De asemenea, investighează dacă iPadOS ar trebui desemnat ca un gardian într-o investigație care va dura cel mult un an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel