Data actualizării:
Data publicării:

Ce probleme poți avea dacă iei iod ”preventiv”. Radu Țincu: ”Nu este niciun studiu științific”

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Aleksandar Pasaric)
Sursă foto: Pexels (Aleksandar Pasaric)

Medicul Radu Țincu a vorbit despre problemele pe care administrarea de iod, fără prescripție și fără a avea nevoie, le poate provoca. 

Medicul Radu Țincu a oferit asigurări privind modul în care poate fi consumat iodul, dar și ce probleme poate provoca consumul de iod fără indicația medicului. 

”Este un izotop radioactiv, Iod 131, care se eliberează odată cu aceste evenimente nucleare, iar acest iod se va acumula la nivelul tiroidei, ceea ce va duce la apariția unor forme de cancer, în special pe zona tiroidiană, după un eveniment nuclear. 

De ce trebuie să luăm iod sau iodură de potasiu atunci când un eveniment nuclear a avut loc? Pentru că trebuie să se realizeze o competiție între iodul radioactiv 131 și iodul pe care noi îl administrăm și în acest fel iodul din pastilele respective va bloca iodul radioactiv de la nivelul glandei tiroide și astfel va reduce riscul de apariție a unor forme de neoplazie”, a spus toxicologul Radu Țincu. 

Ce afecțiuni poate provoca excesul de iod

Administrarea de iod în mod preventiv nu are baze științifice, susține Țincu și poate crea probleme. 

”Nu este niciun studiu științific care să demonstreze că administrarea iodului preventiv scade riscul de acumulare a celui radioactiv. Este și normal să luăm iodul atunci când există izotopul 131 și s-ar putea forma o competiție între cei doi. De asemenea, administrarea ar trebui să se realizeze în primele ore după evenimentul nuclear. Cu cât se administrează mai repede după evenimentul nuclear, cu atât se va reduce foarte mult metabolizarea celui radioactiv. Administrarea în primele 1-4 ore după incidentul nuclear, va duce la o reducere de aproape 90% a metabolizării izotopului radioactiv. 

De asemenea, trebuie spus, că administrarea preventivă, pe lângă că nu le oferă niciun fel de protecție, le poate provoca o serie de dereglări hormonale pe zona tiroidiană. În primul rând, nu putem lua ca măsură de prevenție, pentru că nimeni nu va putea anticipa dacă va avea loc un eveniment nuclear. Pe de altă parte, dacă îl administrăm, el va fi folosit de glanda tiroidă să sintetizeze hormonii tiroidieni, astfel încât riscul de apariție a unei hiperfuncții tiroidiene cu hipertiroidie, hormoni tiroidieni în exces, vor deregla activitatea cardiacă, cu apariția tahicardiei, vor deregla metabolismul, pacienții respectivi nu vor mai avea poftă de mâncare, inapetență, scădere ponderală, nu se vor mai putea adapta la căldură, vor avea o incapacitate de adaptare la diferențe de temperatură. La nivel cerebral, pe zona cognitivă, vor fi irascibili, vor avea insomnii și o stare generală de tensiune, de anxietate. Toate aceste elemente sunt generate de excesul de hormoni tiroidieni. Pot să apară forme de tiroidită autoimună, pentru că acest exces de iod poate produce dezechilibre care să creeze mai ales la persoanele vulnerabile apariția unor anticorpi împotriva propriei glande tiroide”, a mai spus Țincu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel