Ce prevede Strategia Naţională de Control al Tuberculozei în România pentru perioada 2022-2030 aprobată de Guvern
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Ce prevede Strategia Naţională de Control al Tuberculozei în România pentru perioada 2022-2030 aprobată de Guvern
Ce prevede Strategia Naţională de Control al Tuberculozei în România pentru perioada 2022-2030 aprobată de Guvern
Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Strategiei Naţionale de Control al Tuberculozei în România pentru perioada 2022-2030, document care propune o schimbare 'radicală' a modului în care sunt organizate, furnizate şi decontate serviciile de tratament al tuberculozei (guvernanţă, furnizarea serviciilor, finanţare), pentru atingerea obiectivelor de sănătate publică. 

'Documentul stabileşte obiective care continuă eforturile pentru controlul şi eradicarea tuberculozei şi oferă un cadru pentru schimbări profunde, care să accelereze progresul şi să răspundă în mod profesionist nevoilor pacienţilor. La fel ca în Strategia Naţională TB 2015-2020, şi în Strategia Naţională TB 2022-2030, una dintre priorităţile strategice rămâne reducerea morbidităţii şi mortalităţii TB prin menţinerea unor rate adecvate de detectare şi succes al tratamentului.

Noua strategie propune o schimbare radicală a modului în care sunt organizate, furnizate şi decontate serviciile de tratament al tuberculozei (guvernanţă, furnizarea serviciilor, finanţare), pentru atingerea obiectivelor de sănătate publică', afirmă Ministerul Sănătăţii într-un comunicat remis presei.

Potrivit sursei citate, se propune schimbarea modelului de îngrijiri şi asimilarea tot mai mare a inovaţiilor din domeniu (noi medicamente, servicii, teste de diagnostic, vaccin, protocoale etc.), care sunt esenţiale pentru progresul spre eliminarea tuberculozei în România. D

e asemenea, strategia aduce o schimbare de paradigmă, de la acţiuni focalizate, cu impact asupra reducerii treptate a incidenţei TB, la acţiuni multisectoriale. 'Intervenţiile trebuie să se concentreze nu numai pe aspecte biomedicale şi pe ţinte de sănătate publică ori intervenţii socio-economice, ci şi pe cercetări şi inovaţii. Strategia naţională de control al tuberculozei în România pentru perioada 2022-2030 va ghida acţiunile naţionale pentru eliminarea acestei boli până cel târziu în anul 2035', susţine MS.

Strategia Naţională pentru Controlul Tuberculozei în România pentru perioada 2022-2030 a fost elaborată ca răspuns la solicitarea Institutului Naţional de Sănătate Publică din România (INSP).

Documentul a fost pregătit cu sprijinul financiar al Fondului Global şi sub îndrumarea tehnică a personalului şi consultanţilor OMS, pe baza contribuţiilor experţilor naţionali, notează Agerpres.

CItește și - Plan pentru iarnă. Ciucă: Cetăţenii vulnerabili vor menţine acelaşi cost la plata energiei şi a gazelor

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, că în şedinţa de Guvern va fi aprobat planul de iarnă pentru asigurarea continuităţii furnizării energiei electrice pentru iarnă. 

„Aprobăm, aşa cum ne-am asumat săptămâna trecută, prin Hotărâre de Guvern, planul de iarnă pentru asigurarea continuităţii furnizării energiei electrice pentru iarnă”, a spus premierul Nicolae Ciucă în ședința de Guvern de miercuri.

„Nu mai târziu de sfărşitul săptămânii viitoare, vreau să avem o întrunire a Comitetului de iarnă, în care să discutăm în detaliu măsurile pe care trebuie să le avem în vedere şi desigur celelalte elemente care trebuie coroborate cu Comitetul interministerial pentru rezilienţa energetică, implementarea proiectelor în sistemul energetic”, a spus Nicolae Ciucă.

„Cred că este important să subliniem, din nou, că cetăţenii vulnerabili vor menţine acelaşi cost la plata energiei, de asemenea, la plata gazelor. Asigurarea este cât se poate de clară. Nu cred că cetăţenii trebuie să îşi facă probleme din acest punct de vedere”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel