Ouăle sunt printre cele mai hrănitoare alimente. Multă vreme demonizate pentru că erau considerate surse bogate de grăsimi și colesterol, în ultimii ani au fost integrate în alimentația sănătoasă datorită proprietăților lor nutritive.
De fapt, acest aliment este o sursă importantă de proteine nobile cu o valoare biologică ridicată (adică care conține toți aminoacizii esențiali), vitamine (inclusiv vitaminele A și D), fier, fosfor și calciu, potrivit Today.
Prin urmare, este un aliment extrem de nutritiv esențial pentru sănătatea noastră. Studiile au arătat că nu contribuie absolut la creșterea colesterolului din sânge, nici pe departe. Din acest motiv se recomandă consumul a 1 până la 4 ouă pe săptămână, în funcție de nevoile nutriționale ale subiectului individual.
Cu toate acestea, nu tuturor le place să le mănânce sau pot. Gândiți-vă la cei care suferă de alergii, persoanele cu hipercolesterolemie familială sau alte tulburări genetice asociate cu metabolismul colesterolului: acești oameni trebuie să fie foarte atenți în limitarea consumului.
Și apoi sunt cei care aleg să adopte o dietă, precum vegetarianismul, care nu include niciun produs derivat din animale, deci nici măcar ouă și lapte. Tuturor celor care trebuie sau preferă să limiteze consumul de ouă în alimentație, nutriționistul Fabio Mariniello le propune câteva alternative valabile.
Cu ce putem înlocui ouăle
Potrivit nutriționistului nu există doar un singur aliment care să aibă toate proprietățile nutriționale ale ouălor. Prin urmare, este necesar să se facă asocieri alimentare, care implică adesea combinarea unei proteine animale/vegetale cu o legumă.
Pentru omnivore:
- Ficat la tigaie, pentru a furniza proteine, vitaminele A si D, însoțit de spanac pentru a oferi săruri minerale.
- Macrou proaspăt, pentru componenta proteică și parte din vitamine, însoțit de morcovi și broccoli aburiți.
Pentru vegetarieni:
- Fondue Taleggio cu mazăre proaspătă și varză roșie.
- Salată de ardei, bucăți de ricotta proaspătă, semințe de chia și nuci.
Pentru vegani:
- Tofu cu varză de Bruxelles și cremă de varză cu un strop de spirulină, cu ulei de in crud pentru dressing
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Delia Budeanu, povestea neștiută. Cea mai cunoscută crainică din istoria Televiziunii Române de dinainte de '90 se temea să nu fie împușcată de Ceaușescu
- Zodia care trebuie să facă schimbări în perioada următoare. Daniela Simulescu: Vă recomand să stați departe / video
- Horoscop 22 aprilie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care se simte manipulată. Vei fi radical
- Banca Mondială și FMI recomandă noi taxe și impozite pe salariile românilor, dar și pe locuințe și mașini. Alternativa lui Adrian Negrescu
- Armata SUA testează o armă experimentală cu microunde de înaltă putere. Ce este Proiectul Meteor
- BANCUL ZILEI: Bulișor, răspuns magistral pentru tată
- Apa îmbuteliată în pet-uri, pericol pentru sănătate. Dr. Mircea Duțu: ”Particule extrafine au ajuns în sânge, inimă și creier”. Care este cea mai sigură apă
- O țară din Europa are școală gratis pentru adulți, inclusiv pentru români. Învață două limbi străine și obțin și competențe profesionale
- Informație ”șocantă” despre relația Iohannis - Erdogan, dezvăluită de Ponta. De câte ori a fost președintele la Ankara ca să-l susțină Turcia la NATO
- Modificare RCA - numeroși șoferi vor plăti bani mai mulți. Titi Aur arată manevra care s-a făcut / video
- România, în lipsa unui brand internațional, devine țara „De ce nu?” pentru turiștii străini. Expert în turism, explicație
- Titi Aur spune adevărul despre „șmecherii” care merg în urma ambulanțelor. „Cei care au făcut loc vor fi frustrați și nu vor mai face data viitoare”
- Boloș dă de înțeles cu zâmbetul pe buze că rupe pe genunchi antreprenorii în 2025. Ponta: E sadic un pic, îi place