Ce pot păți adolescenții din cauza telefoanelor mobile
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
imagine cu caracter ilustrativ
imagine cu caracter ilustrativ
Un studiu efectuat pe 700 de elevi elvețieni, cu vârste între 12 și 17 ani, avertizează că radiațiile electromagnetice emise de telefoanele mobile au un impact negativ asupra memoriei tinerilor.

Ce impact au telefoanele mobile asupra memoriei? Potrivit unui studiu al Institutului de sănătate publică din Elveția (Swiss TPH), publicat de Le Temps, undele electromagnetice cu frecvență înaltă emise de telefoanele mobile au un efect nociv asupra memoriei în anumite regiuni ale creierului. 

Studiul, la care au particiat 700 de elevi cu vârste între 12 și 17 ani, dezvăluie o scădere semnificativă a performanței memoriei vizuale în cazul adolescenților care obișnuiau să utilizeze telefonul în principal la urechea dreaptă. Acest tip de memorie, situată în emisfera dreaptă a creierului, poate fi evaluată prin teste pe calculator. Martin Röösli, coordonatorul studiului, afirmă că efectele observate depind de doza radiațiilor electromagnetice absorbite. 

Telefonul lipit de ureche, periculos

Potrivit cercetătorilor, doar apelurile în care telefonul este lipit de ureche pot avea consecințe asupra creierului, nu și cele cu hands free. Nu au fost observate efecte negative în cazul folosirii telefonului pentru mesaje scrise sau pentru a naviga pe internet. 

Cercetătorii precizează că sunt necesare studii suplimentare pentru a analiza influența unor anumiți factori, cum ar fi pubertatea, în obținerea rezultatelor. De altfel, studiul nu precizează frecvența de la care apar consecințe asupra memoriei și nici amploarea efectelor negative. 

Studiul elvețienilor confirmă însă o altă cercetare de acest gen, efectuată de Agenția de singuranță sanitară din Franța (Anses), în 2016. Experții au subliniat deja efectele negative ale telefoanelor mobile asupra funcțiilor cognitive (memorie, atenție, limbaj, capacități psihomotrice) în cazul copiilor. Specialiștii recomandă utilizarea moderată și supravegheată a telefoanelor mobile în cazul copiilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel