Ce obiceiuri te fac să arăți cu 20 de ani mai în vârstă
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 18 noi 2022, 18:11
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Cu toţii ne am dori să dăm timpul înapoi. Şi totuşi avem obiceiuri care ne grăbesc îmbătrânirea. Iată ce spun experții în această privință.

Există o mulțime de obiceiuri care ne provoacă îmbătrânire prematură și pe care dacă le-am stopa, am descoperi că arătăm și ne simțim mai tineri cu zeci de ani, notează Yahoo Life.

Nu folosești protecție solară

Expunerea la soare poate deteriora pielea și poate provoca schimbări pe termen lung numite  fotoîmbătrânire, adică îmbătrânirea prematură a pielii din cauza expunerii la soare. „În cazul fotoîmbătrânirii, pielea dezvoltă riduri și linii fine din cauza modificărilor la nivelul colagenului dintr/un strat profund al pielii numit derm”, spune Harvard Medical School. Experții recomandă utilizarea zilnică a unei creme de protecție solară care are cel puțin 30 SPF, cu un spectru larg de protecție împotriva razelor UVA și UVB, chiar și atunci când este înnorat.

Bei alcool

Alcoolul deshidratează pielea și provoacă inflamație, care poate duce la înroșirea feței, umflarea și ruperea capilarelor și toate acestea te pot face să arăți mai în vârstă decât ești. Într-un studiu multinațional din 2019, pe mai mult de 3.200 de femei, cercetătorii au descoperit că cei care au băut mai mult de opt pahare pe săptămână aveau mai multe „riduri faciale superioare, umflături sub ochi, comisuri orale, pierderea volumului la mijlocul feței și vase de sânge vizibile” decât femeile care au băut moderat sau care nu consumau deloc alcool.

Îți plac dulciurile

Colagenul și elastina sunt doi compuși din piele care o mențin întinsă, plină și tânără. Dar zahărul le distruge. Potrivit unui studiu publicat în revista Clinical Dermatology, atunci când se consumă niveluri ridicate de glucoză și fructoză, acestea se leagă de aminoacizii din colagen și elastină, dăunându-le și inhibând procesul natural de reparare al organismului. Rezultatul: riduri și piele lăsată.

Nu dormi suficient

Lipsa somnului de vede și pe față. În timpul somnului, diferite sisteme ale corpului, de la creier la piele, sunt supuse reînnoirii și reparațiilor. Potrivit unui studiu publicat în Clinical and Experimental Dermatology, femeile care au avut un somn de calitate au experimentat o recuperare cu 30% mai bună a barierei cutanate decât femeile care au dormit prost. Din acest motiv, femeiel care dorm suficient au  avut o „îmbătrânire intrinsecă a pielii semnificativ mai mică”.

Descoperire: Oamenii îmbătrânesc după patru criterii diferite

Oamenii de ştiinţă susţin că au reuşit să înţeleagă de ce oamenii îmbătrânesc în mod diferit. În cazul unor oameni, inima rămâne puternică şi dincolo de vârsta de 60 de ani, însă încep să aibă probleme cu rinichii. Alţii pot avea rinichii la fel ca la 30 de ani însă cad victime constant infecţiilor. Acum oamenii de ştiinţă sunt cu un pas mai aproape să înţeleagă de ce procesul de îmbătrânire variază atât de mult de la un individ la altul, conform unui material publicat de Live Science.

Chiar şi în cazul unui singur individ, îmbătrânirea se manifestă în mod diferit de la un ţesut sau organ la altul, uneori afectând ficatul înaintea inimii, spre exemplu. Oamenii pot fi astfel împărţiţi în categorii distincte în funcţie de care dintre sistemele lor biologice este afectat mai întâi, iar în viitor medicii vor putea folosi această informaţie pentru a recomanda anumite schimbări ale regimului de viaţă şi pentru a oferi tratamente personalizate, conform unui nou studiu publicat în ultimul număr al revistei Nature Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?