Data publicării:

Ce nu ai voie să mănânci dacă faci tratament împotriva cancerului. Dr. Georgescu, Sanador: E ca şi cum peste jar aprins ai turna apă

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la Ivan Samkov, Pexels
Fotografie de la Ivan Samkov, Pexels
Dr. Bogdan Georgescu, specialist oncolog la Spitalul Oncologic Sanador, a explicat în cadrul unui interviu pentru DC NEWS şi DC MEDICAL ce nu au voie să mănânce pacienţii care fac tratament împotriva cancerului. 

"Vorbim de o dietă specială, care trebuie adoptată de pacient în funcţie de tratamentul pe care îl face. Fiecare dietă are specificul ei. Una este dieta pe care o are un pacient care face radioterapie pentru o tumoră de bază de limbă sau pentru o tumoră de orofaringe, alta este dieta pentru un pacient cu un cancer rectal, care face tratament concomitent cu capecitabină şi cu radioterapie. 

Ce poate să afecteze în principiu alimentarea pacientului pe durata tratamentului este în primul rând mucozita, adică inflamaţia mucoasei linguale şi a cavităţii bucale, care îl împiedică pe pacient să se alimenteze. Pentru asta, există o serie de produse farmaceutice şi preparate magistrale pe care medicii le recomandă", a punctat dr. Bogdan Georgescu. 

Ce nu ai voie să mănânci: E ca şi cum pe jar aprins ai turna apă

"Pacienţii trebuie să evite alimentele foarte condimentate, sau cu ph acid, sucurile de citrice, ketchupul, pasta de tomate, condimentele prea puternice. Trebuie să evite produsele care fermentează sau care au risc de a produce diaree. Trebuie particularizată dieta. În cadrul centrului nostru medical, în funcţie de diagnostic, pacientul primeşte o listă cu ce are voie să mănânce, cât trebuie să se hidrateze, ce fel de tratamente sau alte suplimente trebuie să evite pe durata tratamentului. Vreau să accentuez un lucru: pentru noi este mai important ce nu trebuie să ia pacientul în tratamentul oncologic. Există un concept periculos, greşit, al vitaminelor, al antioxidanţilor, al produselor minune din diverse extracte din ţări exotice, care din păcate nu funcţionează. 

Principiul prin care citostaticele şi radioterapia au efect antitumoral este că atacă catenele de ADN ale celulei tumorale prin radicali liberi pe care îi produc. Noi, administrând antioxidante, contracarăm efectele citostaticelor şi radioterapiei. E ca şi cum pe jar aprins ai turna apă!", a concluzionat medicul. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel