Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Ce metodă au găsit tinerii să ajungă ieftin la mare de 1 Mai

Autor: Colaborator Extern, colaborator_extern | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Alegeri prezidentiale 2024

Pentru tinerii care vor să ajungă la mare în vacanța de 1 Mai, dar nu au suficienți bani, există o soluție: „Carpooling”. Acesta se referă la împărțirea spaţiului unei maşini între mai mulţi pasageri (care nu se cunosc între ei iniţial) pe un traseu prestabilit.

Autor: Marina Peteoacă

„Carpooling-ul” a apărut în SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Metoda a fost preluată cu succes și de alte țări europene și nu numai. Există benzi speciale pe autostrăzi sau locuri de parcare dedicate mașinilor care au la bord mai mult de doi pasageri.

Mai exact, persoanele care dețin o mașină, merg pe o anumită rută și au locuri libere, pot posta pe unul din site-urile dedicate „carpooling-ului” (http://4inmasina.ro/, http://www.autostoponline.ro/, http://www.cumasina.net/) pentru a-i ajuta pe ceilalți. Regulile sunt simple, trebuie să menționați situația în care vă aflați ( în căutare de loc sau în căutare de pasageri) și, de asemenea, localitatea din care porniți și locul spre care vă îndreptați.

Dincolo de împărțirea mașinii cu alți pasageri care au aceeași rută, pentru a diminua cheltuielile de deplasare ale fiecărui pasager până la urmă, „carpooling-ul” înseamnă: grijă pentru natură – prin reducere de emisii de carbon și de trafic – și socializare. Un concept cu componentă de utilitate (transport), cu componentă de responsabilitate (față de mediu) și cu componentă emoțională (socializare).

Dar, indiferent dacă alegeți „carpooling-ul” de nevoie sau de plăcere este bine să urmați următoarele sfaturi, care pot fi găsite și pe site-ul http://4inmasina.ro:

  1. Nu călători cu pasageri necunoscuți noaptea;
  2. Poartă la tine documentele de identitate, necesare în cazul vreunui control al Poliției;
  3. Dacă ai urcat într-o mașină necunoscută, încearcă să memorezi numărul de înmatriculare al autoturismului și eventual dă un SMS unei persoane apropiate, cu  date despre vehiculul în care te afli;
  4. Încearcă să reții cât mai multe date despre șofer sau ceilalți pasageri;
  5. Evită mașinile aglomerate sau cele în care se află un bărbat singur (un cuplu sau o familie reprezintă variante mai sigure);
  6. Nu merge niciodată cu un șofer care pare că se află sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor halucinogene (dacă totuși ai urcat în autoturism, caută un motiv să cobori cât mai repede);
  7. Asigură-te că ușa de pe partea ta nu e blocată, în special dacă stai pe locul din spate;
  8. Stai treaz și fii atent pe toată durata drumului;
  9. Urmărește ca traseul parcurs să fie în direcția solicitată de tine.

Printre platformele dedicate, mai de seama sunt www.carpooling.com din Statele Unite (cu 4 milioane de utilizatori înregistrați și acces la 650.000 de trasee zilnic) și www.covoiturage.fr din Franța (țara care sărbătorește anual ziua „carpooling-ului”).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel