Am întâlnit noul an cu multă speranță, alături de familie sau prieteni și cu mese întinse. În prezent, de Revelion românii prepară bucate tradiționale, dar și altele mai sofisticate, din alte bucătării ale lumii. Totuși, în urmă cu 50 de ani meniul românilor de Anul Nou arăta cu totul altfel. Pe rețelele de socializare au apărut în ultimele zile imagini cu meniurile de Revelion servite de restaurantele din România în vremea comunismului, în urmă cu mai mult de 40 de ani.
Spre exemplu, un restaurant din Iași a servit la Revelionu 1980/1981 “Whiscky Gold”, “Cnochete de creier” și... “Clătite cu ciuperci speciale”, scrie Ziarul de Iași. Din același meniu se poate observa că șampania era la fel de populară și acum 40 de ani. O sticlă era împărțită la 3 persoane. Alte preparate din meniu sunt: cârnăciori de porc speciali, roșii umplute a la Moscova, pateuri cu brânză, icre tarama, piftie de pasăre, sarmale asortate cu afumătură, friptură de curcan la tavă, mușchi de porc împănat, colaci moldovenești, prăjitură diplomat. La băuturi se mai oferea cafea cu ciocolată, vin fetească de Cotnari, apă minerală și ciocolatină.
Cât costa un meniu de Revelion
Un alt meniu, pregătit un meniu pentru Revelionul 1965/1966, are și prețurile aferente. Astfel, un loc la masa de sărbătoare a unui alt restaurant costa 60 de lei, în banii acelor vremuri. Un pahar de 50 de grame de coniac sau lichior costa atunci 2,90 lei, friptura de porc avea un preț de 7,40 lei pentru 250 de grame, iar desertul, o “prăjitură cu ciocolată” de 70 de grame costa 1,75 de lei. Șnițelul de porc costa 5,95 lei, iar sărmăluțele cu carne de porc aveau un preț de 5,10 lei.
Un alt meniu, de la Ferma Tomești, din pentru Revelionul 1988/1989, avea o mulțime de preparate inedite. Mâncarea rece de vânat, leibărvuști, cotletul haiducesc, pește în saramură a la Grigore sau gălușcuțele în cuib, erau doar unele dintre ele. Băutura specială a acestui local era țuica fiartă cu cu covrigei sărați, ceva de care probabil mulți dintre noi nici nu am auzit în prezent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Horoscop 23 aprilie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care are probleme în familie. Mergi pe vârfuri!
- Plata pensiilor pentru luna mai. Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, precizări importante pentru pensionarii români
- Scenariu de necrezut: Armate de gândaci cyborg controlați de la distanță. Ce spun cercetătorii japonezi
- Horoscop 24 aprilie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care-și pierde controlul. Va fi foarte greu să-ți revii!
- Calcule electorale pentru Primăria București. Marele pierzător după retragerea lui Cîrstoiu. Chirieac: Va absorbi imediat o bună parte a electoratului său
- Klaus Iohannis, iritat de o întrebare primită de la un jurnalist DC NEWS: Asta să vă spună analiștii, sociologii, părerologii - Video în articol
- ANAF se pregătește să ia bani de la români. Ești bun platnic? Vin vești proaste. Anunțul lui Boloș: Cât va trebui să plătim
- Tabloul unei „femei necunoscute” păstrat la Cernăuți s-a dovedit a fi un portret extrem de valoros al Reginei Maria a României / foto în articol
- Geoană, anunț privind candidatura la prezidențiale 2024: Văzând ce se întâmplă în țară...
- Horoscop 23 aprilie 2024. Soarele din Taur se rupe de careul cu Pluto. Daniela Simulescu, previziuni pentru zodii
- Noi împotriva noastră. Zodia care se confruntă cu introspecții intense sub influența Lunii Pline
- Chirieac arată partea bună a noii curse pentru Capitală: Nu mai hotărăsc alții. Bucureștenii să aleagă!
- Care sunt șansele ca inteligența artificială din viitor să nu se lase condusă de om. Prof. Duțu: Am asista la încă o catastrofă asupra vieții pe planetă, deși n-ar fi prima