Data actualizării:
Data publicării:

Ce mâncăm în post. Mencinicopschi: Sfinţii au mâncat crenvurști vegetali cu E-uri?

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi a vorbit despre perioada postului și alimentația din această perioadă. Ce ar trebui să mâncăm.

"Postul religios nu este obligatoriu. Dacă te decizi să îl ţii, trebuie să respecţi şi canoanele acestea. Postul înseamnă înfrânare, cumpătare, mâncare autentică de post, gătită în casă, care trebuie să conţină fier nehemic, care se regăseşte în carnea vegetală. Carnea vegetală este fasolea boabe. Cei care suferă de diabet nu ar trebui să facă fasole bătută. Încărcătura glicemică creşte şi nu este sănătos. Năutul, mazărea, lintea sunt proteine de origine vegetală, se pot găti cu legume.

Avem, în Postul Crăciunului, şi 15 dezlegări la pește. Peștele vine să completeze necesarul de proteine. Nu îl prăjiţi! O să îl transformaţi într-o mâncare nesănătoasă. Nu îl prăjiţi în uleiuri care nu rezistă la prăjire, de exemplu uleiurile vegetale. Mai rău este că o formă de a gătit peştele este de a-l tăvăli în mălai şi apoi să îl prăjeşti. Mălaiul este un carbohidrat care în procesul de prăjire generează o substanţă periculoasă, o otravă, aşa cum sunt dixinele. Dintr-o mâncare sănătoasă vom obitne o mâncare de post nesănătoasă", a declarat profesorul Gheorghe Mencinicopschi în emisiunea "Neatza cu Răzvan și Dani", de la Antena 1.

Vezi și: Gogoși de post. Rețeta rapidă și economică

"Sfinţii au mâncat crenvurști cu E-uri? Poate fi un aliment de post?"

"Alimentele de post se găsesc în gospodărie. Ați citit eticheta unui crenvurst vegetal, să vedeţi câţi aditivi alimentari are? Poate avea 10-13 aditivi alimentari sau E-uri. Sfinţii au mâncat crenvurști cu E-uri? Poate fi un aliment de post? Pateul la fel... Îţi poţi face în casă, din linte, cu legume (...). Ciupercile sunt extrem de sănătoase şi indicate în post. Ele contribuie la normalizarea colesterolului din sânge. Sunt importante şi în creşterea imunităţii. Avem atât de multe materii prime, ingrediente, alimente autentice de post, încât nu trebuie să apelăm la altceva"

Cât despre soia, Mencinicopschi a spus: "Cea mai bună "soia" este cea "românească": fasolea, mazărea, lintea năutul". "Cartoful, cu moderatie. Nici fresh-urile în exces nu sunt bune, conțin multe zaharuri", a mai adăugat acesta.

 Vezi și:Chiftele de post. Cel mai delicios preparat. Rețeta rapidă

 Plăcinte cu cartofi și mujdei. Cea mai gustoasă rețetă de post

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel