Data actualizării:
Data publicării:

Ce înseamnă apartenența României la UE, introdusă în Constituție. Explicațiile lui Victor Negrescu: Ar fi un răspuns și la un pericol mare care ne paște

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Victor Negrescu, europarlamentar, a explicat pentru DC News „mișcarea de șah” care pregătește România pentru eventualele partide care ne vor afară din UE și NATO.

În ultimele zile, premierul României, Marcel Ciolacu, a spus public faptul că susține introducerea unui text în Constituția României prin care să fie precizat foarte clar statutul și locul României în UE și NATO.

Demersul ar fi trebuit făcut cu mulți ani înainte, după aderarea României la UE, din 2007, pentru care se modificase deja Constituția în 2003. Țara noastră nu ar fi prima care abordează un astfel de procedeu juridic, astfel că țări precum Franța, Belgia, Luxemburg au acte cu putere constituțională sau texte introduse în constituția națională referitoare la apartenența UE și NATO.

Implicațiile sau efectele pot fi multilaterale, astfel că l-am contactat pe Victor Negrescu, europarlamentar PES, pentru a dezvolta subiectul modificării Constituției României - un subiect sensibil, de altfel.

O modificare avantajoasă din mai multe puncte de vedere

 

„România are o Constituție care a fost redactată în contextul aderării României la UE și la NATO. A fost redactată în prealabil. Au trecut foarte mulți ani de la aderarea la cele două organisme internaționale, de aceea ar fi oportun ca aceste două elemente centrale pentru securitatea și dezvoltarea României să fie menționate explicit acolo, faptul că România este membru al NATO și al UE. Sunt prevederi care vorbesc despre cum relaționează România cu UE și NATO, acele prevederi sunt corecte, dar trebuie să menționăm și aceste aspecte. Nu are niciun fel de alt impact juridic grav, pentru că România rămâne stat suveran, național, indivizibil - toate aceste aspecte sun esențiale, rămân acolo. Doar clarificăm că faptul că România își vede stabilitatea, securitatea și viitorul în aceste două structuri. Este și un răspuns la adresa partidelor extremiste din România, de a scoate țara noastră din UE și NATO. Este și un mesaj la adresa faptului că România vrea să conteze în aceste structuri, dar și o contribuție la dezbaterea despre revizuirea Constituției care durează de ceva timp. ”, a spus Victor Negrescu, pentru DC News.

DC News: Care ar fi efectele introducerii unui astfel de text în Constituția României?

„Există efecte juridice, legat de cei care vor România afară din UE.

Sunt două efecte. Primul este că, pentru a scoate România din UE și NATO, va trebui - cel care vizează acest lucru - să revizuiască Constituția și să facă un referendum. Evităm o decizie unilaterală efectuată de un partid politic pentru că România este sensibilă acum din acest punct de vedere. Adică, un Parlament nefavorabil apartenenței României la UE poate să decidă să ieșim din UE, ceea ce nu ar fi corect. Pe cealaltă parte, menționăm că este un aspect de constituționalitate apartenența noastră la aceste două structuri și că cei care vin cu varianta ieșirii, practic nu ar fi în asentimentul Constituției, care definește legislația națională. Nu limităm libertatea de exprimare în niciun fel, doar clarificăm care este statutul României și evităm eventualele derapaje pe care pot avea anumite partide politice. ”

Statele membre ale UE menționează apartenența lor la structurile internaționale

„Sunt mai multe documente constituționale, sau cu valoare constituțională, care menționează această apartenență la UE. Majoritatea statelor membre au constituții mult mai vechi decât România, însă anumite state au decizii cu valoare constituțională. De exemplu, Luxemburg, Belgia, Franța au prevederi cu valoare constituțională care stabilesc apartenența la UE în mod special. Cred că în cadrul României, prin circumstanțele pe care le trăim acum e bine ca aceste lucruri să fie și mai bine clarificate.

Se introduce, practic, o frază în primele părți ale textului, pe lângă acele elemente care fac trimitere la suveranitatea României, care spune că România e stat membru la UE și NATO.”, a mai precizat Victor Negrescu, pentru DC News.

Un răspuns pentru partidele extremiste

 

„E un demers pozitiv, dar e și un răspuns la aceia care poate ar vrea să profite de circumstanțele politice sau lipsa de informare pentru a genera acest lucru. Am văzut, cel puțin, la reprezentanții unor anumite partide - pe care le știe toată lumea -  foarte clar mesajul: vor să scoată România din UE și, în consecință, și din NATO, punându-ne în pericol. Ar fi un răspuns și la acest pericol care, în opinia mea, ar fi dezastruos din punct de vedere economic, militar și social.”, a încheiat europarlamentarul, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel