Ce gătim de Revelion. Idei de bucate alese pentru noaptea specială dintre ani
Noaptea dintre ani este așteptată de toți, iar în cazul unei petreceri acasă este bine să știm ce gătim de Revelion. Vă prezentăm câteva idei de bucate alese pentru noaptea specială dintre ani.
Noaptea de Revelion este prilej de sărbătoare și bucurie, însă pregătirile culinare sunt pe măsură. De cele mai multe ori sunt alese bucatele tradiționale, dar sunt anumite feluri de mâncare ce nu pot lipsi de pe masa fiecăruia.
Se pare că superstițiile legate de noaptea de Revelion sunt respectate cu strictețe pentru a păși în Noul An cu mult noroc. În privința bucatelor alese, gospodinele se întrec în tot felul de rețete delicioase.
De la masa de revelion nu lipsesc aperitivele reci însoțite de o salată asortată sau celebra salată boeuf. Pe lângă acestea, nelipsite sunt și sarmalele în foi de varză asezonate cu smântână și mămăliguță.
Printre bucatele alese se numără și peștele, gătit adesea la cuptor. Se pare că preparatele din pește au devenit obligatorii pentru masa de Revelion, existând o superstiție cunoscută. Cei care mănâncă pește în noaptea dintre ani vor avea parte de mult noroc și vor trece peste probleme mult mai ușor.
De asemenea, friptura și clasicele șnițele sunt nelipsite de Revelion, însă modul de preparare diferă de la o zonă la alta a țării. Una din celebrele rețete delicioase ale gospodinelor este friptura de porc cu rozmarin, usturoi și măsline.
Multă lume renunță la preparatele din carne de porc și optează pentru felurile gustoase cu carne de pui sau curcan. Secretul acestor feluri de mâncare constă în folosirea unor condimente care oferă bucatelor o savoare aparte. Printre cele mai folosite se numără busuiocul, rozmarinul, cuișoarele și frunzele de dafin.
În ceea ce privește desertul, gospodinele optează pentru celebrul cozonac cu nucă, dar fursecurile cu ciocolată sunt și ele printre preferate. În ultimii ani, tortul a devenit desertul nelipsit de pe masa de Revelion.
Un preparat sofisticat pentru noaptea dintre ani – Mușchi de porc cu sos de mere și legume sote
Ingrediente pentru mușchi:
- 1 mușchi de porc 1 kg
- 200 ml vin alb
- rozmarin
- praf de usturoi
- boia de ardei
- piper
- 3 linguri miere
- 1 lingură oțet balsamic
- Pentru sosul de mere:
- 2 mere mari dulci-acrișoare
- 1 lingură zahăr brun
- 50 ml vin alb
Pentru garnitură:
- 500 gr legume – mazăre, morcov, conopidă
- 50 gr unt
Mod de preparare
Se amestecă într-un bol condimentele apoi se unge mușchiul cu amestecul rezultat. Punem mușchiul în folie de aluminiu și îl așezăm în tavă. Adăugăm vinul alb și punem mușchiul la cuptor timp de 30-40 minute. După ce a stat la cuptor, scoatem mușchiul din folie și îl glazurăm cu mierea diluată cu oțetul balsamic. Se pune iar la cuptor pentru 10-15 minute pentru a se rumeni. Scoatem mușchiul din tavă, acoperim cu folie de aluminiu și îl lăsăm câteva minute să își lase aromele apoi îl tăiem felii.
Cât stă mușchiul în cuptor pregătim sosul de mere. Curățăm merele și le tăiem cubulețe cât mai mici, apoi le pisăm până încep să se înmoaie. Adăugăm zahărul brun și le lăsăm pe foc încă două minute. Amestecăm compoziția, adaugăm vinul și dăm într-un clocot. Sotăm legumele în unt și asezonăm după caz cu condimentul pentru legume. Legumele nu trebuie lăsate foarte mult, trebuie să își mențină culoarea și să fie ușor crocante, nu trebuie să se înmoaie. La final, le așezăm pe un platou alături de mușchiul de porc tăiat felii subțiri, scrie BZI.
Este important să știm ce gătim de Revelion și care sunt preparatele nelipsite de pe masă pentru a avea o seară perfectă și un An Nou plin de noroc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News