Ce este zgomotul alb și cum îi poate ajuta pe bebeluși să adoarmă mai ușor
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Sunetele emise de un televizor care nu are conexiune la cablu, de un aspirator, ventilator ori de uscătorul de păr îi pot ajuta pe bebeluși să adoarmă mai ușor. O spun specialiștii, dar și părinții nevoiți să recurgă la așa-numitele „zgomote albe” pentru a-i adormi pe cei mici.

Ce este şi cum acţionează

Sunetul alb este o combinaţie a tuturor frecvențelor distincte de sunet. Datorită acestei caracteristici, el are capacitatea de a masca zgomotele din jur, astfel încât creierul să le acorde mai puțină atenție. Efectul poate fi diferit pentru fiecare persoană în parte. Unora le facilitează concentrarea, altora le dă o stare de linişte şi somnolenţă. În schimb, pentru unele persoane poate reprezenta un factor perturbator.

Cu toate că nu toţi bebeluşii reacţionează favorabil la zgomotul alb, mulţi îl percep în mod pozitiv. Unii psihoterapeuţi explică acest fenomen prin faptul că anumite sunete albe recreează universul sonor al fătului din mediul uterin. În prezenţa zgomotului alb, cei mici nu mai percep sunetele deranjante din lumea înconjurătoare, se calmează şi adorm mai uşor.

Aceste efecte au fost confirmate şi de câteva studii. Astfel, un studiu de amploare, realizat în anul 1990 şi publicat în Archives of Desease in Childhood, relevă că, din 40 de copii mici urmăriţi, 80% au adormit după numai 5 minute de ascultare a sunetelor albe. Se vorbeşte şi de două variaţii ale sunetului alb: sunetul roz (pink noise) şi sunetul maro (brown noise), care cuprind însă mai multe frecvenţe joase. Diferenţele dintre cele două sunt aproape imperceptibile pentru urechea umană.

Surse de sunet alb

Există foarte multe surse de sunet alb, inclusiv în natură: şuieratul vântului, zgomotul unui râu, al ploii sau cel valurilor mării. În casă, la îndemână, mai toate aparatele de uz casnic emit sunet alb : foehnul, hota, aeroterma, umidificatorul, periuţa electrică de dinţi, aspiratorul, chiar şi „puricii” de la televizor. În plus, ca urmare a propagării acestei practici de a adormi copiii mici cu sunet alb, comercianţii au scos pe piaţă aparate speciale cu o asemenea funcţie.

Tehnologia actuală le permite însă părinţilor să obţină mult mai lesne zgomot alb, fără a apela la aparatură care ocupă spaţiu în cameră şi este greu de transportat în afara locuinţei. Există, de exemplu, aplicaţii pentru telefon, care oferă posibilitatea alegerii mai multor tipuri de zgomote, setarea unui interval de timp pentru emiterea sunetului şi multe alte funcţii utile. Totodată, pe internet pot fi accesate albume întregi tip mp3 cu sunete albe sau alte forme de multimedia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel