Ce este paralizia în somn şi ce legătură are cu fenomenele paranormale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Senzaţie de greutate în tot corpul, stare de veghe şi totuşi... nu te poţi trezi. Iată de ce spun cei care au experimentat paralizia în somn că au văzut extratereştri.

Potrivit unor noi cercetări, incapacitatea de a avea un somn odihnitor ar putea face ca imaginația să o ia razna. O serie de studii au legat tulburările de somn cu fenomenele paranormale, mai ales cu capacitatea oamenilor de a crede în ele. În consecință, oamenii de știință s-au axat pe paralizia în somn, care implică o incapacitate temporară de a te mișca atunci când ai senzația că ești treaz.

Având în vedere că această afecțiune este asociată cu fenomene halucinatorii, inclusiv apariția bruscă a unor figuri macabre lângă pat, este de înțeles că cei care experimentează o astfel de stare ar putea fi mai înclinați să creadă în paranormal, explică IFL Science. Într-adevăr, astfel de idei sunt încurajate și de numeroase legende din culturile diverselor popoare. În Egipt, spre exemplu, se spune că paralizia în somn este cauzată de spiritele nefaste numite djinn, în timp ce italienii dau vina pe Pandafeche, o vrăjitoare malefică.

Ce au descoperit oamenii de știință

Autorii studiului au analizat răspunsurile a 8.853 de persoane în cadrul unui sondaj referitor la calitatea somnului și credința în paranormal. În special, ei au căutat să determine modul în care somnul afectează convingerile oamenilor cu privire la existența fantomelor și a demonilor. Evident, unii dintre ei au adus în discuție și extratereștrii.

În general, au descoperit că astfel de convingeri sunt mai frecvente printre cei care dorm mai puține ore pe noapte, le ia mai mult timp să adoarmă sau au „eficiență mai scăzută a somnului”. Cel mai surprinzător, s-a descoperit că aproximativ două treimi dintre cei care au suferit paralizie în somn au fost convinși că extratereștrii sunt printre noi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel