Ce este metoda Kangaroo care și de ce îți poate salva copilul. Medicul Cornelia Preda: S-a dovedit că așa se întâmplă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Dr. Cornelia Preda, șefa Secției de Neonatologie de la Spitalul Clinic Sanador, a vorbit despre beneficiile metodei de îngrijire „în stil cangur” asupra bebelușilor născuți prematur.

În cazul unui copil născut prematur, și mama stă în spital câteva zile. „În general mămicile doresc să rămâne în spital până sunt sigure că bebelușul e stabil, pentru că sunt câteva zile după naștere în care nu putem să spunem totul va fi bine, ci hai să vedem cum ies analizele. Mama poate să vină în secția de terapie intensivă, îmbrăcată corespunzător. Dacă starea copilului este foarte grav, poate să-l țină de mânuță, să petreacă timp lângă el. Pe măsură ce copilul se stabilizează și nu depinde de ventilație și aparate, poate să ajungă și în brațele mamei, să stea lipit de pielea ei, să facă acel sistem de îngrijire numit Kangaroo care. Funcționează foarte bine”, a spus medicul Cornelia Popa în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru DC News și DC Medical.

Tehnica cunoscută sub numele de „Kangaroo mother care” (KMC) este o metodă de îngrijire dedicată bebelușilor născuți prematur. Este cunoscut faptul că acel contact piele-la-piele dintre mamă și copil duce la o îmbunătățire a sănătății copilului. Șefa Secției de Neonatologie de la Spitalul Clinic Sanador a explicat ce înseamnă Kangaroo care: „Este un sistem de îngrijire în care bebelușul este pus pe pieptul mamei și stau în contact. Căldura mamei menține căldura copilului. Sunt acoperiți de o păturică. S-a dovedit că acești copii evoluează mult mai bine și sunt externați mai repede.”

Sanador

Dr. Cornelia Preda, SANADOR, totul despre nașteri, copiii născuți prematur, icter și scorul Apgar

Scorul Apgar, prima notă a copilului. Nu e o competiție între părinți! Cornelia Preda (SANADOR): Când ar trebui să ne îngrijorăm

Scorul APGAR este o evaluare a nou-născutului. Unii bebeluși primesc nota 10, alții 7, însă nu este un concurs.

A – appearance (colorație)

P – pulse (frecvența cardiacă)

G – grimace (reactivitate la stimuli)

A – activity (tonus muscular)

R – respiratory effort (respirație)

„Un scor Apgar foarte mic la naștere și menținut mic și la cinci minute, zece minute, 15 minute s-ar putea corela cu o evoluție neurologică mai problematică la copil”, a explicat medicul.

„Lucrez de mult timp în acest domeniu. Din nefericire, am avut copii cu stare foarte gravă la naștere, cu scor APGAR 1. Chiar au fost copii care s-au născut fără a avea bătai cardiace. Am avut de-a face cu o grămadă de situații. E foarte complicat când ai de reanimat un copil imediat după naștere. Ai nevoie de o echipă întreagă și de aparatură. Hipoxia la naștere este o condiție foarte gravă care poate să afecteze copilul pe termen lung și el trebuie stabilizat rapid la sala de nașteri”, a spus medicul Cornelia Preda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel