Ce este Litiaza urinară și cine se poate îmbolnăvi. Medicul Mihai Dobra: Este o patologie destul de complexă
Medicul Mihai Dobra, a vorbit, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, despre litiaza urinară, ce este, cine o face și câte tipuri există.
"Litiaza de aparat urinar e o patologie destul de complexă. Ea este încadrabilă în mai multe tipuri în ceea ce înseamnă pietrele. Pietrele sunt și ele de mai multe tipuri, ele sunt formate din mai multe variante chimice, într-o combinație chiar organică și ca să le clasificăm, vom vorbi de cele radio-opace, cele care au în compoziție Calciu. Litiaza metabolică activă de cistină, care e o piatră foarte, foarte dură. Litiaza tot metabolică de acid uric e cea care are în compoziție un dezechilibru la nivelul purinelor. O fac în general cei care au un consum ridicat de proteine, de aminoacizi.
"Se indică un consum mai ridicat de produse cu Vitamina C, de exemplu lămâie, pătrunjel"
Litiaza de infecție, fosfat-amoniaco-magneziană. Paradoxal, există și litiază medicamentoasă, la cei care au temutul HIV. Patologia litiazică este extrem de complexă, extrem de polimorfă. Duritatea calculilor este și ea diferită de la caz la caz. Vitamina C, cu dificultate, către extrem de rare cazuri poate da feste în litiază. Se indică un tratament anumitor tipuri de litiază, precum cea de acid uric, cu un consum mai ridicat de produse cu Vitamina C, de exemplu lămâie, pătrunjel.
Sigur, consumul hidric este o noțiune cu care aș dori să încep, este extrem de importantă și ține de noțiunea asta de litogeneză, de apariție a pietrelor. Cu cât urina este mai diluată, cu atât aderența substanțelor este mai inhibată. Deci tot auzim: Consumați 2,5 litri de apă, este o indicație sănătoasă. Creștem aportul de apă în funcție de stilul nostru de viață", a declarat medicul Mihai Dobra, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Citește mai departe pe dcmedical.ro>>
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News