Ce este gândirea magică și cum ne poate afecta
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Poate că nu ai auzit niciodată de acest concept. Îţi sună un pic... ciudat în urechi. Cum adică "gândire magică"? Iată ce presupune!

Gândirea magică ne face să credem că ideile sau gândurile noastre sunt capabile să influențeze realitatea, fără să existe dovezi clare. E ca şi cum am trăi în Utopia. Paradoxal, nu e specifică doar copiilor ci în foarte mare parte şi adulţilor de toate vârstele. Există modalități diferite de abordare a unei probleme sau de gestionare a unei situații. Uneori, vom aplica gândirea sistemică, fiind capabili să ne gândim la toți factorii și la toate circumstanţele, pe linie logică, raţională. În schimb, vom trata alte probleme doar cu gândirea magică.

Magică? Da, deși numele său se referă mai mult decât orice la improbabilitatea anumitor idei, chiar dacă le tratăm cu certitudine. De exemplu, gândirea magică apare în diferite momente, cum ar fi atunci când credem că un interviu de angajare a mers prost doar pentru că am văzut o pisică neagră. Superstiția și unele ritualuri merg mână în mână cu acest tip de gândire.

Ce este, de fapt, gândirea magică și cum este exprimată?

Cum spuneam, gândirea magică se caracterizează prin credința că propriile idei sau gânduri pot să influențeze realitatea, potrivit definiţiei date de Healthline. De exemplu, când apare o situație complicată, credem că lucrurile se vor rezolva de la sine fără motiv: "Din moment ce mi-am dorit ca tatăl meu să-și piardă slujba pentru a petrece mai mult timp cu el, a fost concediat. Am purtat un tricou mov înainte de examen și l-am trecut. Am avut noroc sau succes datorită tricoului." Iată doar câteva exemple de gândire magică. În astfel de situaţii, informaţiile sunt filtrate... fără sens şi fără logică. Este mai frecventă în copilărie, deși persistă și la vârsta adultă, mai ales când vine vorba de probleme legate de superstiție, ritualuri și religie. A avea anumite gânduri, credințe sau dorințe este suficient pentru a explica sau stabili că unele episoade sunt adevărate.

Efect calmant, asemenea analgezicelor

Gândirea magică are atât efecte pozitive, cât și negative. Funcționează ca un analgezic în anumite circumstanțe. De exemplu, o persoană spune că se simte rău, că are dureri și că asta îi provoacă multă suferinţă. Medicul îi prescrie un medicament și durerea dispare, dar în realitate nu îi dă nimic, ci doar placebo. Cu alte cuvinte, gândirea magică poate fi liniștitoare și de ajutor în reducerea anxietății. Oferă un sentiment de control. Este utilă în situațiile în care nu putem interveni şi aduce o undă de optimism care întărește încrederea în sine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel