Ce este, de fapt, narcisismul. Dr. Simona Trifu: Un astfel de om a avut cândva niște răni emoționale, iar acele răni nu au fost niciodată vindecate și reparate / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Unsplash
Unsplash
Medicul psihiatru Simona Trifu a vorbit despre personalitatea narcisică și așteptările pe care oamenii care suferă de narcisism le au de la ceilalți.

Dr. Simona Trifu, medic psihiatru, a fost invitat la interviurile DC Medical, unde a vorbit despre modul în care oamenii cu personalitate narcisică se raportează la lume.

„Narcisismul este o afecțiune psihiatrică sau doar o formulare literar-artistică?“, a întrebat Val Vâlcu.

„Cred că este unul dintre cele mai complexe cuvinte. Putem vorbi de narcisism în literatură, în teatru, în comunicările interpersonale și chiar la bolnavii psihiatrici care au un filon narcisic.

În psihiatrie, narcisismul este asociat cu o imensă fragilitate. Pentru noi, cuvântul narcisic nu sună bine. Când spui despre cineva că este narcisic, dintr-odată e ca și cum i-ai pune o etichetă negativă și te gândești că nu ar fi o persoană cu care dorești să interacționezi.

Oamenii narcisici, în structura lor de personalitate, sunt oameni care nu ar face niciun pas să vină spre tine, să-și deschidă sufletul, să ceară, să roage. Narcisicul este un om care cândva în trecutul lui a fost atât de rănit încât stă și așteaptă ca ceilalți să vină să-l repare. Ceva de genul: Eu sunt aici, în această ipostază, iar voi sunteți obligați să veniți spre mine și să îmi dați ceea ce am nevoie numai pentru că eu exist.

E greu de interacționat cu o astfel de structură. E o personalitate către care doar tu te duci și oferi. Nu există un schimb de emoții, de cuvinte, un schimb relațional în urma căruia să ai senzația că, după o întâlnire cu un astfel de om, ai plecat și tu încărcat emoțional cu ceva.

În ceea ce privește terapia cu o personalitate narcisică, se pornește de la ideea că un astfel de om a avut cândva niște răni emoționale, iar acele răni nu au fost niciodată vindecate și reparate. Aceste răni sunt corelate cu o imensă fragilitate și vulnerabilitate, iar în terapie nu știi cum să te porți cu un narcisic pentru a nu-l răni.“, a spus, la DC Medical, psihiatrul Simona Trifu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel