Data publicării:

Ce este DBOT, sistemul aplicat la Galați. Costel Fotea: Procedură unică în România

Autor: Doinița Manic | Categorie: Economie
WhatsApp
Ce este DBOT, sistemul aplicat la Galați. Costel Fotea: Procedură unică în România / Foto: Facebook Costel Fotea
Ce este DBOT, sistemul aplicat la Galați. Costel Fotea: Procedură unică în România / Foto: Facebook Costel Fotea

Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, a vorbit în cadrul dezbaterii "Reciclarea, în fața unor noi provocări legislative" organizată de DC MEDIA GROUP despre DBOT, o procedură aplicată la Galați.

"Vreau să vă felicit în primul rând. Ceea ce ați reușit să faceți la Galați este incredibil, mai ales că sunteți primii care merg pe un sistem DBOT, Design Build Operate Transfer, adică ați pus responsabilitatea celui care efectiv face designul să și opereze timp de 10 ani și să vă predea ceva funcțional în totalitate. Este un lucru pe care îl salut întru totul pentru că în sfârșit avem pe cineva care face lucrurile așa cum ar trebui să le facă, să răspundă cu capul în ceea ce privește tratarea deșeurilor", i-a spus Marius Marinoff, preşedintele Asociației pentru Reciclare și Management Integrat al Deșeurilor - ARMID lui Costel Fotea.

"Pot să vă spun că nu a fost ușor, nu a fost simplu, pentru că este o procedură, aș putea spune, unică în România, acest Design Build Operate Transfer DBOT, astfel încât cel care face proiectarea să vină cu proiectare, execuție și operare. Nu mai există suspiciunea că cel care face construcția nu face construcție de calitate, pentru că cel care o va opera 10 ani de zile va avea grijă ca cel care implementează și realizează construcția să fie de calitate. Dacă nu este de calitate 10 ani de zile va trebui să scoată bani din buzunar și să investească. Nu a fost simplu, nu a fost ușor, dar în momentul de față este în procedură de licitație acest DBOT", a explicat Costel Fotea.

Youtube video image

Reciclarea, un tărâm al extremelor. Marius Brînzea, Reciclad’OR: Generalizări tipic românești. Am văzut și 2%

 

Marius Brînzea, directorul de strategie al Reciclad’OR, susține că există un decalaj destul de mare între județele din România atunci când vorbim despre reciclarea deșeurilor municipale. Astfel, în timp ce media pe țară este de 13,7%, există județe care înregistrează 20-30% în ratele de reciclare, dar și sectoare care se află sub 2%.

"Cred că la provocările pe care le avem în viitor va trebui să renunțăm la aceste generalizări tipic românești și să intensificăm coordonarea și colaborarea dacă tot vrem să ne îndreptăm spre o economie circulară. Ați menționat despre acel 14% la reciclarea deșeurilor municipale. Din ultimele date pe care le avem sunt 13,7%, publicate în documentele Uniunii Europene. Cum credeți că s-a obținut acest 13,7%? ca o medie între 40 de județe și 6 sectoare.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că există județe și sectoare care înregistrează o performanță mult mai bună, peste 20-30% în ratele de reciclare, și sectoare, și județe, care se află sub 5%. Am văzut și 2%. Ce înseamnă asta? Trebuie să renunțăm la abordările generale, trebuie să trecem la niște abordări diferențiate pentru că numai așa vom putea identifica cum au reușit anumite județe să obțină performanță, care au fost factorii critici de succes acolo și de ce anumite județe contra-performanță, care sunt cauzele și care ar fi cele mai bune soluții. Ca să obținem cele mai bune soluții avem nevoie de date și de informații", a declarat Marius Brînzea, în cadrul dezbaterii  "Reciclarea, în fața unor noi provocări legislative" organizată de DC MEDIA GROUP. Citește continuarea știrii AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel