Ce este coronarografia. Dr. Rodica Niculescu, detalii despre intervenția medicală: "Există riscul trombozelor din spatele stenturilor"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Medicul Rodica Niculescu explicat cum se poate afla dacă și în ce măsură pereții vaselor de sânge sunt acoperiți cu plăci de aterom. Iată ce presupune investigația medicală numită coronarografie.

"Coronarografia este o metodă de diagnostic și ea evidențiază cu ajutorul substanței de contrast și cu ajutorul unui aparat care se numește angiograf, și care emite radiații X, diametrul intern al vaselor. Practic, contractul desenează interiorul vaselor”, a explicat dr Rodica Niculescu, medic primar chirurg, cu competențe în cardiologie, cardiologie invazivă și intervențională, șeful Departamentului de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic SANADOR pentru DCNews.

Sanador

"Acum, dincolo de această tehnică de diagnostic, există și atitudinea terapeutică. În general, se numește angioplastie, în sensul că remodelăm cumva vasele fie de la inimă, în cazul acestei discuții, sau din alte părți ale corpului, cu ajutorul unor baloane pe care le umflăm din exterior și, ulterior, pe un alt balon există fixat un stent, o structură metalică, care poate fi lăsat în interior, în vasul de sânge, tot cu ajutorul unui balon, care, fiind umflat din exterior, lasă stentul de pe el pe peretele vasului.

"Există riscul trombozelor din spatele stenturilor"

Cumva trebuie să îl fixeze de peretele vasului, cu presiuni din exterior, cu ajutorul unui manometru. Acum, rămâne ideea că este farte importantă calitatea vasului (de sânge, n.r.) ca tu să poți pune corect un stent, pentru că dacă el nu este pus corect atunci există riscul să se facă tromboză în spatele stentului, pentru că vasele (de sânge, n.r.) au depuneri de calciu neuniforme.

Mă rog, exagerat spuneam noi, la un moment dat, că sunt ca stalactitele și stalagmitele. Adică niște colți de calciu pe care dacă, cu ajutorul baloanelor, înainte de stent, nu ai reușit să le spargi cumva ca să reușești să fixezi bine stentul, să uniformizezi terenul, există riscul trombozelor din spatele stenturilor. Sigur, sunt tehnici binecunoscute de către cei care fac asta și beneficiile montării stenturilor cred că nu mai trebuiesc amintite”, a mai explicat dr Rodica Niculescu.

Interviul integral, în materialul video de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel