Ce este colesterolul bun, numit HDL colesterol. Ce proprietăți are
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ce este colesterolul bun, numit HDL colesterol. Ce proprietăți are / Foto: Pixabay, de fernando zhiminaicela
Ce este colesterolul bun, numit HDL colesterol. Ce proprietăți are / Foto: Pixabay, de fernando zhiminaicela
Află în articol ce proprietăți are colesterolul bun, numit HDL colesterol. 

Probabil i-ați auzit și voi pe nutriționiști vorbind foarte des despre colesterolul bun, numit HDL colesterol, și v-ați întrebat ce este, de fapt acesta, dar și ce proprietăți are. Ei bine, aflați că acest colesterol bun este anti-inflamator, anti-oxidant și andi-trombotic. Adică se opune formarii cheagurilor periculoase de sânge din vase. HDL colesterolul e produs în ficat, dar și în intestinul subțire, iar producția începe după ce mâncăm. 

"Hrana pe care o mâncăm este descompusă în părți componente în intestin și recompusă în astfel de particule. Sunt gigante. De aceea nu se iau analize când esti mâncat pentru că aceste particule gigantice fac ca sângele să fie opalescent, tulburel și nu se pot face analize bine pe el", a explicat dr. Anca Sima de la Institutul de Biopatologie Celulară în cadrul emisiunii "Doctor de bine" de la Pro Tv.

Totuși, colesterolul bun, care a fost deja produs, va lua grăsimile în exces din celule și le va duce în ficat. Aceasta este, de fapt, protecția cardio-vasculară naturală.

Dovada că omul poate supraviețui dacă mănâncă puțin, dar nu face față exceselor

"Ficatul e singurul care poate excreta colesterolul. Este secretat cu acizii biliari, în bila și ajunge în intestin, din intestin poate fi preluat din nou în circuit.Așa cum intră colesterolul din nou în intestine din mâncare, intră si cel excretat. Se reciclează, organismul e foarte econom. Pentru vremuri grele e pregătit cu receptori și mecanisme prin care să nu piardă", a mai spus dr. Anca Sima.

De ce să nu piardă? Pentru că particulele de colesterol sunt structurale, adică intră în membrana tuturor celulelor. Acesta e dovada că noi suntem adaptați să mâncăm puțin și să supraviețuim cu mai puțină mâncare. Dar nu am putut să ne adaptăm la exces de mâncare. Putem ajuta colesterolul bun să fie în cantitate corectă prin mișcare. Este vitală.

"Activitatea înseamnă consum de energie. Înseamnă că vom consuma acele trigliceride depuse în țesutul adipos", a explicat dr. Camelia Stancu, de la Institutul de Biopatologie Celulară.

Această situație biologică înseamnă, de fapt, protecția cardio-vasculară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel