Ce este "boala regilor". De ce este numită astfel şi cum se manifestă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere
"Boala bogaţilor" se manifestă prin articulaţii umflate, roşii şi dureroase. O parte importantă a tratamentului este modificarea dietei.

Hipocrate, părintele medicinei, a observat că guta apare mai ales la cei bogaţi, de unde şi numele sub care mai este cunoscută, boala regilor sau a celor bogaţi. Asocierea a fost făcută cu mesele îmbelşugate (mai ales în produse de origine animală) pe care aceştia şi le permiteau. Aşadar, excesul de carne şi de alimente care conţin purine, substanţe care prin descompunere formează acidul uric, este un factor important de risc în apariţia bolii.

Noaptea, durerile sunt mai intense

Guta este cauzată de eliminarea inadecvată a acidului uric, ceea ce duce la formarea de microcristale ce se depun la nivelul articulaţiilor, declanşându-se astfel un proces inflamator. Boala se manifestă prin dureri articulare puternice. Poate apărea la orice articulaţie (genuchi, coate, mâini), cel mai adesea însă fiind afectat degetul mare de la picior. Crizele dureroase se declanşează mai ales noaptea. Articulaţia este roşie şi umflată, durerea accentuându-se la cea mai mică atingere. De asemenea, jumătate din persoanele cu gută sunt mari consumatoare de alcool. Au un risc mai mare de a face boala bărbaţii (până la menopauză, femeile sunt mai protejate de estrogen), cei cu boli renale, cu hipertensiune, cu diabet, ateroscleroză, cei care iau medicamente precum diureticele, precum şi cei care au în familie cazuri de gută. Principala complicaţie a gutei este formarea de calculi urinari.

Se tratează medicamentos şi prin modificarea alimentaţiei

Guta nu se vindecă, dar poate fi ţinută sub control cu ajutorul alimentaţiei şi al tratamentului medicamentos. În crizele de gută, precum şi pentru profilaxia acestora, medicul recomandă adesea colchicină. Totodată, persoanele diagnosticate cu gută primesc un tratament de lungă durată cu medicamente care scad concentraţia acidului uric în sânge. Persoanele cu gută trebuie să evite alimentele cu conţinut mare de purine, să bea 2 litri de apă pe zi şi să elimine alcoolul. Printre alimentele care conţin purina se numără: hamsii, scrumbie, sardine, hering, icre, inimă, rinichi, supă concentrată de carne, carne de gâscă, potârniche, drojdie, pâine, fructe, cereale, brânză, lapte, făinoase, nuci, ulei, măsline, murături, ciocolată, cafea, condimente, plăcintă, prăjituri, îngheţată, plante medicinale, ouă, grăsimi, orez, sare, zahăr, oţet etc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel